La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir ahir que el govern insistirà en la seva petició de suspensió de la conselleria d'Exteriors de la Generalitat malgrat el canvi de nom.

La Generalitat va acordar fa uns dies el canvi de nom de la conselleria per poder esquivar la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional (TC) arran del recurs presentat pel govern central. Així, el departament d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, que dirigeix Raül Romeva, va passar a anomenar-se d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

En la roda de premsa, i preguntada per si l'Executiu desistia després del canvi de nom, Sáenz de Santamaría va recordar que hi ha un incident plantejat, i que el TC va acordar la suspensió. Ara, va continuar, s'estan fent les al·legacions i "els arguments de les quals que es considerin oportuns" per mantenir la suspensió. "Es mantindrà la petició de suspensió amb la documentació que prova la necessitat de seguir mantenint aquesta suspensió". Preguntada també pels recents contactes entre el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, amb els responsables d'Economia, Luis de Guindos, i d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i si hi havia hagut alguna trucada entre el President català, Carles Puigdemont, i el del govern, Mariano Rajoy, la vicepresidenta va dir que no n'hi ha hagut. Va precisar que Puigdemont no ha trucat a Rajoy, "ni s'han produït trucades en aquest sentit".

Respecte als altres contactes, va destacar que Junqueras havia trucar a De Guindos i Montoro davant la "situació financera i econòmica" de Catalunya.

Per part del govern, va afegir, es manté la posició de sempre: dóna suport a les comunitats autònomes en les seves "diferents dificultats, respectant la llei i en condicions d'igualtat, i així és com ho seguirem fent". Santamaría va dir que aquesta és la resposta que ha rebut dels dos ministres: "la nostra màxima col·laboració, però dins de la llei i el que a nosaltres ens obliga, que són també els acords que es van prendre en plenes funcions en les comissions delegades d'Assumptes Econòmics de la legislatura passada".