Tres mesos després de les eleccions, i amb l'estat immers en negociacions que no han aconseguit formar un nou govern, les víctimes del terrorisme van aprofitar ahir el 12è aniversari dels atemptats de l'11-M per demanar un Executiu ferm i "sense titubejos" i exigir als partits que s'oblidin de l'"autobombo" i les respectin.

Com passa cada any des d'aquell 11 de març del 2004, les diferents associacions van convocar actes de record a Atocha i al Bosc del Record del parc del Retiro, i, aquest cop, a diferència d'altres anys, van coincidir unides en l'homenatge del govern regional a la Puerta del Sol. I els líders polítics també van voler transmetre aquesta imatge; van aparcar per un dia les seves diferències per apel·lar a la unitat contra el terrorisme, però només durant unes hores en què van eludir pronunciar-se sobre les negociacions per centrar els seus discursos i declaracions en el record a les 193 persones que van perdre la vida a la massacre.

"Avui encara més, si això és possible, a causa de la inestabilitat política que hi ha al nostre país, resulta més convenient que mai reivindicar la necessitat d'un lideratge polític fort que es posicioni davant del terrorisme i que adopti les mesures indispensables per afrontar-lo provingui d'on provingui". Són paraules de la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza, que va reclamar un govern que faci front "sense titubejos ni mitges tintes" a l'amenaça terrorista.

De manera directa es va adreçar als partits la presidenta de l'Associació 11-M Víctimes del Terrorisme, Pilar Manjón, per sol·licitar-los que "oblidin per un moment el seu autobombo i es posin el vestit del respecte i la humilitat quan parlin de nosaltres".

Pels diferents escenaris del record van anar desfilant representants de totes les forces polítiques, des del president del govern en funcions, Mariano Rajoy, fins a la número dos del PP, María Dolores de Cospedal; el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez; i el líder de Podem, Pablo Iglesias, entre d'altres. Ni la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ni l'alcaldessa de la capital, Manuela Carmena, van voler faltar a cap dels tres actes principals del matí per acompanyar les víctimes en una jornada de dolor que ja s'ha convertit en el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme.

Va reconfortar Rajoy el fet que pràcticament tots els partits estiguin units defensant la vida, els drets i les llibertats dels ciutadans davant el terrorisme; el combat continua sent "una de les prioritats" d'Espanya. Perquè aquesta unitat sigui més visible, el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, es va comprometre, si finalment és investit president, a organitzar un acte unitari de totes les associacions d'afectats i de partits polítics per homenatjar les víctimes.