Catalunya treu la seva pitjor nota en l´aplicació de la llei de la Dependència

L'últim informe situa en un 3,6 la qualificació en el desplegament d'aquesta normativa

13.03.2016 | 00:00
Les dades analitzen l´anterior mandat a Benestar de Neus Munté
Les dades analitzen l´anterior mandat a Benestar de Neus Munté

Catalunya suspèn clarament a l'hora de fer complir la llei de la Dependència. Aquesta és la conclusió que es reflecteix en l'últim dictamen de l'Observatori de la llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.
De fet, aquest últim informe, amb dades corresponents al desembre del 2015, estableix que Catalunya ha tret només una puntuació de 3,6 sobre 10 a l'hora d'aplicar la llei de la Dependència. Aquesta és, de moment, la seva pitjor nota des del 2008. En tot aquest període, Catalunya s'ha mogut entre el 5,5 i el 4,2 en funció de l'any, uns barems que estan per sobre de la mitjana estatal.
En una relació entre atesos i desatesos, l'informe de l'Observatori també és clar en apuntar que el nombre de persones que al final del 2014 estaven pendents de rebre ajudes s'ha transformat pràcticament en casos desatesos, que han arribat fins als 81.271 afectats, la xifra més elevada des del 2011.
L'informe, elaborat amb les dades oficials del Sistema d'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (SAAD) en la legislatura de Mariano Rajoy, analitza tant la informació de persones que han estat avaluades i diagnosticades com a dependents i que reben o no les ajudes compromeses, com la relativa al finançament del sistema a escala nacional i autonòmica.
Després de l'avaluació, dotze comunitats suspenen amb notes inferiors als 5 punts sobre 10: a banda del 3,6 de Catalunya, hi ha també Galícia (4,3), Astúries (3,6), Extremadura (3,6), Cantàbria (3,2), Navarra (2,9), Múrcia (2,9), les Balears (2,1), l'Aragó (2,1), les Canàries (0,7) i el País Valencià (0). Ceuta i Melilla, que tenen el SAAD gestionat directament pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, tampoc no aproven, ja que hi obtenen un 3,2.
Entre els aprovats, sis comunitats: Castella i Lleó (8,6), Andalusia (7,5), el País Basc (6,8), la Rioja (6,1), Castella-la Manxa (5,7) i Madrid (5,7). Hi ha la casualitat que és la primera vegada que Madrid aprova en aquesta escala des que es va iniciar fa nou anys.

El 2,5 % són dependents
Segons dades del desembre del 2015, a Espanya hi ha més de 1.180.435 persones en situació de dependència reconeguda, un fet que suposa el 2,5 % de la població. Segons el dictamen, un terç d'aquesta població -384.326 ciutadans- es troben en els "llimbs de la dependència", és a dir, no reben cap prestació o servei del sistema, tot i que l'informe revela que a partir de la segona meitat de l'any 2015 hi va haver un increment significatiu de persones ateses.
I aquest fenomen es podria atribuir a l'entrada al sistema dels dependents amb de primer grau. Però l'informe aporta una dada reveladora: 125.000 persones han mort esperant que els arribessin les ajudes.
Les puntuacions obtingudes mostren les desigualtats entre territoris, tant de cobertura com de models de gestió, la qual cosa, al parer de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, reclama un canvi de model d'atenció i una injecció financera que permeti als pitjors puntuats "recórrer el camí que els queda".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Forcadell creu que no l´inhabilitaran perquè seria un ´atac antidemocràtic´

Forcadell creu que no l´inhabilitaran perquè seria un ´atac antidemocràtic´

La presidenta del Parlament creu que la convocatòria d´un referèndum correspon al Govern i no a la...

Patrick Nogueira torna a Pioz per fer la reconstrucció de l´assassinat dels seus tiets

Patrick Nogueira torna a Pioz per fer la reconstrucció de l´assassinat dels seus tiets

L'assassí confés ha estat prop d'una hora al lloc dels fets, escortat per la Guàrdia Civil

Investidura Rajoy: la sessió començarà a les 6 de la tarda

Investidura Rajoy: la sessió començarà a les 6 de la tarda

El discurs del líder del PP obrirà aquesta tarda el debat i demà tindrà lloc la votació

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema