L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, la socialista Núria Parlon, va culpar ahir l'"alta política" d'haver frustrat l'"oportunitat" d'una consulta legal a Catalunya, després d'admetre que el PSC "té un problema amb el PSOE" respecte al dret a decidir. Parlon, viceprimera secretària del PSC, va compartir ahir amb l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, un debat organitzat per Òmnium Cultural a Badalona sobre el paper del municipalisme en el procés sobiranista català.

La dirigent del PSC va opinar que ja hauria d'haver-se celebrat una consulta legal a Catalunya, perquè al seu parer és "una necessitat que tenia la ciutadania o el poble català" d'expressar la manera com vol relacionar-se amb la resta d'Espanya, però va lamentar que s'hagi impedit apel·lant a una "legalitat estàtica".

"L'alta política ha capitalitzat o segrestat la pluralitat de veus", va defensar Parlon, que també va lamentar que "tothom s'ha enrocat en les seves posicions en els últims mesos" i això, va dir, ha impedit la "capacitat de reflexionar".

Després de recalcar que la seva aposta és per a una relació entre Catalunya i Espanya que no impliqui la "ruptura", l'alcaldessa socialista va instar a treballar per aconseguir una "consulta legal", perquè d'una altra manera, al seu parer, "no trencarem mai les posicions enrocades".

A preguntes del públic, Parlon va reconèixer que el PSC i el seu primer secretari, Miquel Iceta, "tenen un problema amb el PSOE amb relació al dret a decidir", però va afegir que dins del partit hi ha "veus que com a mínim dibuixen interrogants", entre les quals va situar el dirigent del PSV Odón Elorza.

Segons l'opinió de Parlon, "necessitem que el PSOE entengui" que el dret a decidir és "una necessitat d'enfortiment democràtic" i cal aprofitar les veus que així ho plantegen "per picar molta pedra. Perquè cal picar molta pedra", va afegir.

No obstant això, l'alcaldessa va advertir que no es pot "negar la realitat" i que, si bé en la seva formació hi ha sectors que creuen que el PSC "ha de tenir una identitat diferent de la del PSOE i no diluir el dret a decidir en el programa", aquesta tampoc no és l'opció majoritària dins del partit.

Moviment "plural"

Per la seva banda, Pisarello va defensar que el sobiranisme és "majoritari a Catalunya", però va considerar que aquest moviment, que al seu parer ha tingut sovint un "component antiautoritari" i de reacció al PP, és també "molt plural". "Per això és important ser curosos a l'hora de no estigmatitzar.

"Cal buscar fórmules per reconèixer la pluralitat de la gent que s'ha rebel·lat contra l'autoritarisme i ha defensat el dret a decidir", va proclamar el primer tinent d'alcalde de Barcelona, que també va reivindicar que el procés català ha d'avançar apel·lant a les "aliances fraternals" amb la resta d'Espanya i Europa perquè, va afegir, en altres parts de l'estat, no només al País Basc o Galícia sinó també a Madrid o Andalusia, "molta gent defensa el que defensem nosaltres". A més, Pisarello també va afirmar que no li agrada "la idea de com pitjor, millor", perquè creu que aquest és "un camí perillós" en el qual s'avançaria "al preu d'una pèrdua de qualitat de vida de la gent".

Qui també va parlar va ser l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que es va mostrar partidària de buscar punts en comú entre federalistes i independentistes a partir del compromís de construir una república catalana -que es podria acordar després de federar-se l'estat espanyol- "des de la base, barri a barri".