El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, es va mostrar confiat ahir que la raó triomfi en el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per tal que oblidi el seu "sectarisme" i es pugui impedir la convocatòria d'unes noves eleccions. Rajoy va expressar aquesta confiança en la seva intervenció al congrés provincial del Partit Popular de Pontevedra, que es va erigir com un acte de desgreuge al president després que l'Ajuntament de la ciutat l'hagués declarat persona "non grata".

Acompanyat del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i sense donar pistes sobre si repetirà com a candidat a les eleccions autonòmiques de la tardor vinent, Rajoy va alertar que el PSOE pretén tornar a Espanya al "punt de partida" de la crisi econòmica, i va instar Sánchez a oblidar els seus interessos personals i a pensar en els dels espanyols. "Espero que siguem capaços, abans que es convoquin les eleccions de manera automàtica per al 26 de juny, d'arribar a una entesa, espero que triomfi la raó i el sentit comú i espero que se n'oblidin, del sectarisme, que no condueix absolutament a enlloc i que fa mal a tots, fins i tot al qui el practica", va assenyalar.

Això a banda, Rajoy va proclamar que l'important per al PP és mantenir la unitat i preservar la independència, i va recalcar que la primera organització política d'Espanya pren les seves decisions, no pas els altres per ells. Unes paraules, aquestes, que van arribar davant les pressions que pot estar rebent la formació per facilitar un govern que no estigui presidit per ell.

Rajoy va fer un repàs de tot el que ha passat des de les eleccions generals, i va considerar que l'obligació del PP és intentar buscar un acord amb una proposta que, va dir, "s'entén molt bé, és raonable, sensata, moderada i, sobretot, democràtica". Aquesta proposta, va afegir, consisteix en un govern presidit pel PP com a partit més votat i que tingui el suport del PSOE i, en referència a Ciutadans, de "qualsevol altra força que tingui ganes i il·lusió de treballar per Espanya". No obstant això, va deixar clar que "de cap manera" el PP no facilitarà que Sánchez sigui president del govern.

Sobre la consideració de persona non grata va dir: "sóc un pontevedrès. M'agrada ser aquí i aconseguiré que la condecoració que amb tan poca generositat em van concedir, la retirin". Rajoy va assegurar que hi moriria.