El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebrà avui per primera vegada el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat. El cap de l'executiu català va assegurar ahir que el Govern "dialoga amb tothom" i amb "partits polítics de totes les condicions", cosa de la qual, segons va dir, hi haurà "una mostra" avui, en al·lusió a la reunió que tindrà amb el líder del PSOE.

"Som un Govern que dialoga amb tothom, començant pels sectors socials i econòmics, des de la petita botiga fins al gran banc, i acabant, naturalment, per partits polítics de totes les condicions i, com sabeu, demà tindrem una mostra més d'això", va dir Puigdemont en una roda de premsa al costat del president de Banc Sabadell, Josep Oliu, en un acte a Barcelona. El President va dir que la reunió prevista per a avui al migdia "no serà la primera, n'hi ha hagut d'altres", i va afegir que "els consellers han tingut oportunitats per demostrar que la nostra és una actitud de diàleg".

Fonts de la Generalitat van explicar que la intenció de Puigdemont és traslladar a Sánchez la seva defensa d'un "referèndum legal", com van reclamar sense èxit les forces sobiranistes al Congrés durant la passada legislatura.

Més enllà del xoc de posicions al voltant del referèndum, des de l'entorn de Puigdemont es valora la imatge d'avui com una porta oberta al "diàleg" entre institucions, que contrasta amb les tensions que segueixen presidint la relació entre la Generalitat i l'executiu de Rajoy.

"Parlar de tot"

La portaveu del PSC, Esther Niubó, va defensar ahir que, en la reunió d'avui entre el líder del PSOE i el President de la Generalitat, s'ha de "poder parlar de tot" i "no posar línies vermelles al diàleg", encara que "una altra cosa" seria acordar una cosa contrària al programa socialista.

D'altra banda, segons van assenyalar fonts socialistes consultades per Efe, Pedro Sánchez posarà sobre la taula del cap de l'executiu de la Generalitat diferents qüestions per tal de començar a encarar aquesta recerca d'una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya i, per exemple, plantejarà la seva voluntat d'abordar la llista de 23 punts pendents que Artur Mas va traslladar a Mariano Rajoy el 30 de juliol del 2014 a la Moncloa.

Segons aquestes mateixes fonts, Pedro Sánchez també exposarà a Carles Puigdemont la seva convicció que la independència de Catalunya no és la solució i defensarà així la reforma federal de la Constitució espanyola com la manera que es pugui votar "a favor de l'acord i no de la ruptura".