El president del Congrés, Patxi López, va demanar ahir per carta a la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que accepti que la cambra baixa pugui exercir la tasca de control sobre l'executiu en funcions, per evitar un "conflicte institucional greu".

Així ho va avançar el president del Congrés, Patxi López, després de la reunió de la Junta de Portaveus, en la qual es va analitzar la negativa del govern a sotmetre's al control parlamentari per estar en funcions.

López va explicar que no comparteix el criteri de la vicepresidenta -segons el qual el govern en funcions no ha de sotmetre's al control parlamentari per no tenir la confiança de la càmera-, i que acceptar suposaria "acceptar la limitació de capacitats constitucionals de les Corts Generals".

El president del Congrés basa el seu argument en l'article 26.2 de la Llei de Govern, "que diu que tots els actes i omissions del govern estan sotmesos al control de la càmera i no diu que del govern en funcions, no". En la seva carta, López recorda a Sáenz de Santamaría que la funció de control de l'acció del govern està reconeguda a l'article 66 de la Constitució "tot i estar el govern en funcions respecte d'aquelles qüestions que són de la seva competència" i li adverteix que la seva decisió "conculca la seva obligació" de sotmetre's a l'esmentat article 26.2 de la llei del govern.

"Li prego que reconsideri la seva actitud i modifiqui la seva decisió de no acudir a la compareixença inclosa en l'ordre del dia de la Comissió de Defensa del 17 de març, així com a altres futurs requeriments de la cambra", li demana en la missiva. Després d'insistir en roda de premsa en què s'espera que l'executiu "reconsideri" la seva posició, López va assenyalar que si no ho fa s'entraria en un "conflicte d'atribucions" davant el Tribunal Constitucional, que ha de iniciar el ple.

Precisament, en aquest sentit, el grup del PSOE al Congrés va anunciar que si el govern es nega a sotmetre's al control parlamentari i "es declara en rebel·lia" davant el Congrés, promourà que la Cambra recorri la posició de l'executiu davant del TC.

El portaveu socialista, Antonio Hernando, va manifestar la seva confiança que el govern rectifiqui i acudeixi al Congrés dels Diputats a exposar-se als mecanismes de control, però si segueix sense fer-ho com fins ara, va dir, executiu i Congrés entrarien en un "conflicte constitucional" i "no quedaria més remei que resoldre-ho" a l'alt tribunal.

Va afegir que, tot i això, al PSOE "no li agradaria" que el president Mariano Rajoy, acabi el seu cicle polític "als tribunals per no voler comparèixer al Congrés".