El jove nord-americà detingut des de fa dos mesos a Corea del Nord ha estat condemnat aquest dimecres a 15 anys de treballs forçats per intentar sostreure un cartell de propaganda política de l'hotel en el qual s'allotjava a Pyongyang, segons han informat mitjans estatals.

Otto Frederick Warmbier, estudiant de 21 anys de la Universitat de Virgínia, ha estat condemnat pel Tribunal Suprem nord-coreà després que a finals de febrer reconegués públicament el seu "delicte" en una confessió que podria haver estat forçada per les autoritats nord-coreanes.

Corea del Nord ha utilitzat en altres ocasions les detencions de ciutadans nord-americans per tractar d'iniciar negociacions polítiques amb Washington, ja que els dos països no mantenen relacions diplomàtiques.

La sentència considera que l'estudiant va realitzar un "acte hostil" contra l'Estat en tractar de sostreure el rètol amb un eslògan polític d'una zona reservada per a personal de l'hotel Yanggakdo de la capital, tal com va reconèixer l'acusat en la seva confessió.

Warmbier va declarar el 29 de febrer haver obrat per ordre d'una església protestant d'Ohio i amb suport d'una agrupació universitària per "danyar la motivació i l'ètica de treball del poble coreà" i "insultar en nom d'Occident" a Corea del Nord.

També va afirmar que la CIA tenia coneixement de la seva "missió" i ha esmentat un suposat pla de Washington per fer mal a Corea del Nord a través de l'església metodista.

Altres detinguts estrangers a Corea del Nord s'han retractat de les seves confessions després de ser alliberats.

La pena de 15 anys de treballs forçats és la mateixa que va rebre el missioner Kenneth Bae, el nord-americà que més temps ha estat retingut a Corea del Nord amb més de dos anys fins al seu alliberament al novembre de 2014.

Human Rights Watch ha qualificat a decisió de com "indignant, impactant i intolerable" i ha instat Pyongyang a "considerar l'error de l'estudiant com un delicte menor com a la majoria dels països i alliberar-lo per raons humanitàries", en un comunicat subscrit per Phil Robertson, sotsdirector d'Àsia de l'ONG.

La condemna arriba en un moment d'elevada tensió entre Corea del Nord i la comunitat internacional, després que el país hagi rebut dures sancions per les seves proves nuclears i de míssils dutes a terme al gener i febrer respectivament.

Des de llavors el règim de Kim Jong-un ha reivindicat el seu desenvolupament de míssils i armes nuclears i ha amenaçat amb "atacs preventius" als EUA i Corea del Sud.

En casos similars en el passat els presoners van ser alliberats després de negociacions entre representants nord-coreans i nord-americans.

Tot i que es planteja difícil un indult a curt termini a causa de les tenses relacions entre els dos països, Warmbier probablement serà alliberat en el futur de la mateixa manera que ha passat amb altres compatriotes retinguts anteriorment.

L'estudiant, que havia entrat a fer turisme, és un dels tres ciutadans de països occidentals actualment detinguts a Corea del Nord, tots ells per cometre suposadament actes contra el règim de Kim Jong-un.

Els altres dos són Hyeon Soo-neteja, un pastor protestant nascut a Canadà condemnat a cadena perpètua, i Kim Dong-chul, 1 sud-coreà nacionalitzat nord-americà.