Guiseppina Nicolini, alcaldessa de Lampedusa, la petita illa italiana que acull immigrants des de fa vint anys, considera que la Unió Europea ha declarat la guerra als refugiats que arriben des de països en guerra, per la seva política de tancament de fronteres.

Nicolini era ahir a Barcelona per recollir el XXXVI Premi per la Pau, de l'Associació de Nacions Unides a Espanya, amb el suport de la Diputació de Barcelona. En una roda de premsa, va dir que la política europea de no afrontar l'arribada de centenars de milers de refugiats suposa "l'enfonsament de la gran família europea, encara que la societat civil està per damunt de la política i pren l'acció", com els armadors que cedeixen vaixells perquè es puguin rescatar persones al Mediterrani. Citant el papa Francesc, Nicolini va coincidir amb ell en què s'ha iniciat la tercera guerra mundial per part dels estats europeus, aquest cop contra les persones més pobres i febles.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va anunciar, de la seva banda, la voluntat de col·laborar amb Nicolini i d'altres alcaldes de ciutats mediterrànies, a través de l'organització Arc Llatí, en la crisi dels refugiats.