El president català, Carles Puigdemont, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, van escenificar ahir l'inici del "desglaç" en les relacions amb la Generalitat, amb una reunió en la qual, no obstant això,van constatar les seves discrepàncies sobre la idoneïtat d'un referèndum a Catalunya.

La reunió, d'hora i quart, al despatx del president al Palau de la Generalitat no va servir per entreveure cap acord en concret, però sí per generar un clima de "diàleg" que les dues parts s'han encarregat de destacar, en contrast amb les gèlides relacions del Govern amb l'executiu de Mariano Rajoy.

Va ser una reunió prolífica en gestos, començant per la cordialitat que han exhibit tots dos en saludar-se, somrients, a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat.

En una conversa posterior amb periodistes, Sánchez va reconèixer que l'havia sorprès positivament l'actitud de Puigdemont i la seva predisposició al diàleg i, fins i tot, va dir haver detectat en ell "ganes d'entesa".

Un dels objectius de Sánchez en aquesta reunió era deixar clar que si és investit president del govern estendrà la mà a la Generalitat i evitarà la tibantor en les relacions entre les dues institucions que ha presidit el mandat de Rajoy.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va "agrair el gest" de Sánchez en sol·licitar aquesta reunió, que crea un "marc de diàleg per normalitzar les relacions" entre el Govern i l'estat.

Aquesta és, segons va destacar Munté, "una primera diferència" entre Rajoy i Sánchez: "Hi ha voluntat de parlar i d'establir sinergies de diàleg, que són positives i que hem trobat a faltar els últims anys". Des del punt de vista dels continguts, en canvi, no van anar més enllà de constatar les seves diferències en el procés sobiranista.

Puigdemont li va assegurar que el Govern manté "absolutament inalterable" el seu full de ruta cap a la independència, per això no contempla una implicació del sobiranisme en la reforma de la Constitució, un projecte "clarament insuficient" per a Catalunya.

En allò que s'ha mostrat més vehement el president és a traslladar-li el "malestar" del Govern per unes declaracions del líder socialista en què alertava de problemes de "convivència" a Catalunya fruit del procés sobiranista.

Fonts de la Generalitat van explicar que en aquest punt Puigdemont es va mostrar especialment dolgut i, per la resposta obtinguda, el president va constatar que Sánchez entén que va anar massa lluny en aquesta valoració i que no tornarà a utilitzar aquests termes, segons han assenyalat les fonts citades. Una altra de les qüestions que va plantejar Puigdemont és que per al Govern és prioritari que "el model d'immersió lingüística quedi blindat" malgrat l'acord de legislatura entre el PSOE i Ciutadans.

De la seva banda, Sánchez va destacar que la reunió obre l'"etapa de desglaç" entre la Generalitat i l'estat i va fer una crida al "diàleg, encara que va rebutjar un referèndum sobiranista. "Segons el meu parer, l'ordre dels factors sí que altera el producte. Puigdemont vol votar per trencar, però jo vull el contrari: acordar i després votar" una nova Constitució i un nou Estatut, va assenyalat Sánchez, que va recalcar que "dins de la Constitució i la legalitat" està "disposat a parlar de tot".

Va advocar per la "reactivació" de la Comissió Bilateral estat-Generalitat, que no es reuneix des del 2011 i que, per a Sánchez, podria ser l'escenari per "desbloquejar molts dels 23 punts" de la llista que Artur Mas va plantejar a Mariano Rajoy el 2014, i va reivindicar la reforma constitucional.