Alberto Aza, cap de la Casa del Rei quan Iñaki Urdangarin va abandonar formalment l'Institut Nóos, va promoure la seva sortida perquè considerava "inapropiada" la seva activitat mercantil perquè afectava la imatge de la institució.

"En cap cas es pensava que pogués estar duent a terme una tasca irregular, inapropiada sí, però no irregular", va testificar Aza en la seva declaració per videoconferència en el judici del cas Nóos, en què va incidir que no havia tingut coneixement dels negocis d'Urdangarin fins que van generar controvèrsia política.

Aza, que va ocupar la direcció de la Casa del Rei entre els anys 2002 i 2011, va indicar que havia acordat amb l'assessor jurídic de la institució, José Manuel Romero, que el marit de la infanta Cristina havia de "desvincular-se de totes les activitats mercantils", però que no havia tingut coneixement directe de la manera en què es va executar aquest "consell".

En aquest sentit, va considerar que la creació de la Fundació Esport, Cultura i Integració Social (FDCIS) perquè el llavors duc de Palma portés a terme tasques de consultoria esportiva havia estat "un recurs del senyor Romero per donar-li satisfacció al senyor Urdangarin, que tenia un gran interès a tenir activitat fundacional en temes esportius".

Aza va declarar que no havia tingut "cap" participació en la constitució de l'Institut Nóos, de la qual no va ser informat, i que va conèixer "tardanament", ja que es tractava d'una activitat privada d'Urdangarin que quedava fora del seu àmbit de competència. Per això tampoc no va tenir notícia que a l'associació sense ànim de lucre creada per Urdangarin i Diego Torres s'integrés com a tresorer el secretari de la infanta Carlos García Revenga.

"El senyor Revenga estava ajudant el senyor Urdangarin, basat en la vella relació que té amb la infanta i amb el seu marit", en la seva condició de "vocal assessor" que actuava com a "persona de suport" de Cristina i la seva germana, la infanta Elena, va explicar Aza.

Per la seva banda, l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato va negar haver-se reunit amb Iñaki Urdangarin al Palau de la Zarzuela l'any 2003, tal com havia declarat durant la fase d'investigació del cas Nóos Diego Torres, soci de l'exduc de Palma a l'Institut Nóos.