Diversos membres de la direcció de Podem van justificar la decisió de Pablo Iglesias de destituir el seu secretari d'Organització, Sergio Pascual, per una "pèrdua de confiança" que s'ha manifestat finalment després de les dimissions de deu membres de la direcció madrilenya.

Lluny de suavitzar les crítiques a la gestió de Pascual, que la secretaria general que pilota Pablo Iglesias qualificava de "deficient", altres dirigents van insistir en la idea que la seva destitució es deu a la necessitat de "corregir el rumb" i els "errors".

Així, la secretària d'Anàlisi de Podem, Carolina Bescansa, desvinculava la destitució de Pascual dels desacords que, va admetre, poden existir en tàctiques concretes, però no en l'estratègia política ni entre Iglesias i el seu número dos, Íñigo Errejón, qui amb la destitució de Pascual perd un dels seus homes de confiança.

"Amb independència dels desacords i divergències que hi pot haver de tàctiques concretes (...), nosaltres ens apreciem i això se'ns nota". "El que vulgui veure divisions ideològiques importants o estratègies diferents crec que no ens coneix", va remarcar en declaracions al Congrés.

Els dirigents més propers a Iglesias van insistir que Podem no es pot "distreure" del seu objectiu de treballar per formar un govern de canvi i en què amb el cessament de Pascual s'evita que la crítica interna es continuï estenent.

També Irene Montero, portaveu adjunta de Podem al Congrés i cap del gabinet d'Iglesias, ha assenyalat a Pascual com a "màxim responsable" dels "problemes organitzatius" de la formació, que ha gestionat de manera "deficient" i "inadequada".

Montero va explicar que Iglesias va comunicar personalment dimarts al Congrés a Pascual la seva decisió de destituir-lo per "pèrdua de confiança", d'acord amb la "dinàmica" del partit en la qual l'Executiva actua com un "equip de suport" al secretari general, qui té competències per nomenar i destituir els membres del Consell de Coordinació.

A aquestes consideracions s'hi van sumar les del responsable de Relacions amb la Societat Civil, Rafael Mayoral, molt proper també a Iglesias, que ha opinat que els errors de Pascual en els últims temps han estat "evidents" i requerien una "reorientació" de la política organitzativa i territorial del partit.

Contactes per la investidura

D'altra banda, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer ahir un pas endavant i va reobrir els contactes amb Podem i IU al marge del seu soci, Ciutadans, que ha vist com el PP rebutjava la seva oferta d'una reunió "a tres" al costat dels socialistes aquest divendres.

Després de diversos missatges encreuats, Sánchez i Iglesias van parlar ahir per telèfon i van acordar veure's de nou "abans de Setmana Santa" a fi de "normalitzar el diàleg" entre els dos partits. Van constatar que "malgrat les diferències de criteri" per la formació de govern, "comparteixen que és positiu que es normalitzi el diàleg entre tots dos", després que les negociacions quedessin trencades a final de febrer, dies abans de la investidura frustrada de Pedor Sánchez.