L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) és partidària de conformar una candidatura independentista unitària si es repeteixen les eleccions generals, mentre que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va evitar mullar-se sobre l'assumpte.

En la ponència del full de ruta 2016-2017, que l'ANC debatrà en la seva assemblea general ordinària, que se celebrarà a Manresa el 17 d'abril (veure Regió7 del 12 de març), l'entitat considera "més necessari que mai incrementar la presència del catalanisme sobiranista a Madrid" davant l'actual "fraccionament i debilitat a Espanya". "Caldrà promoure la formació d'una candidatura de la màxima unitat independentista que aconsegueixi un pes rellevant, encara que minoritari, en el nou parlament espanyol, que permeti qüestionar sistemàticament les agressions de l'Estat espanyol al procés democràtic del poble català, que pugui facilitar la negociació de la independència de Catalunya i que plantegi amb valentia la defensa de la primacia dels drets democràtics al llarg de tot el procés polític", raona l'ANC.

El document també assenyala que si l'Estat es comprometés "a curt termini" a acceptar un "referèndum vinculant" a Catalunya, l'entitat seria partidària d'"acordar-lo", sempre que això "no detingui el procés independentista".

L'ANC, a més, considera "imprescindible i urgent reactivar la mesa de forces polítiques i socials per l'estat propi", i posa com a "prioritat" per als pròxims temps "continuar ampliant la majoria social i política" a favor de la independència.

De la seva banda, en declaracions a Catalunya Ràdio, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va evitar pronunciar-se sobre la conveniència de repetir la fórmula de Junts pel Sí (JxS), una coalició de CDC, ERC i independents, si hi ha eleccions anticipades a l'Estat.