La incompareixença ahir del ministre de Defensa, Pedro Morenés, davant el Congrés, obre la porta per a un conflicte institucional entre el govern i la Cambra, que es planteja la presentació d'un recurs davant del Tribunal Constitucional perquè pugui ser sotmès al control parlamentari.

Tots els grups parlamentaris, excepte el PP, van carregar contra la decisió del govern en funcions, emparat en el fet que no s'ha de sotmetre al control parlamentari que Morenés no hagi comparegut, i van qualificar la situació com un "acte de rebel·lia", "frau" i un "insult i falta de respecte" al Parlament i a la ciutadania.

Com estava anunciat, Morenés no va comparèixer davant la Comissió de Defensa del Congrés, on estava citat per informar sobre la reunió de ministres de Defensa de l'OTAN celebrada els dies 10 i 11 a Brussel·les i, en particular, sobre la nova operació naval a l'Egeu contra les màfies que trafiquen amb refugiats.

Després d'un debat d'una mica més d'una hora, la Comissió elevarà l'acta del que ha passat a la Mesa i Junta de Portaveus perquè prenguin una decisió sobre això, segons ha aclarit el president de la Comissió, José María Barreda. I hauran de ser els grups els que proposin en la pròxima Junta de Portaveus, prevista per al 29 de març, si eleven al ple la sol·licitud perquè es presenti un recurs per conflicte d'atribucions davant el Tribunal Constitucional, com proposa el PSOE amb el suport Ciutadans. Altres grups parlamentaris també han plantejat la possibilitat de sol·licitar la reprovació dels ministres que es neguin a acudir al Parlament.

Per evitar "una guerra institucional", el president del Congrés, Patxi López, es reunirà avui amb el govern, amb el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, per "convèncer" que s'ha de sotmetre al control parlamentari, encara que estigui en funcions. "La meva obligació és insistir, sóc incansable al diàleg", va subratllar López, que tot i així s'ha mostrat a favor que el Constitucional deixi clar si el legislatiu té les seves competències "limitades" quan hi ha un Executiu en funcions, cosa que no considera així la majoria de la cambra baixa. Ayllón va negar que ministres com Morenés tinguin cap "responsabilitat", va reiterar que "no és un acte de voluntat, sinó de respecte de la llei per part del govern", i va insistir que ara "els grups poden estudiar les opcions que vulguin".