El Parlament va activar ahir la ponència redactora de la llei d'administració tributària catalana, la primera de les tres "lleis de desconnexió" de l'Estat, en la qual participaran només quatre diputats de Junts pel Sí (JxS) i la CUP amb l'objectiu d'acabar els seus treballs de redacció d'aquí a tres mesos.

La comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, presidida per Antoni Castellà, es va reunir breument quan va acabar el ple d'ahir, per designar els membres de la ponència, que seran els diputats de JxS Maria Senserrich (CDC) i Roger Torrent (ERC) i les representants de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia Reguant.

Ciutadans (C's), el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC han explicitat la seva renúncia a designar els seus representants en la ponència, si bé Castellà, líder de Demòcrates de Catalunya i diputat de JxS, els ha convidat a sumar-se "en qualsevol moment" que considerin oportú als treballs de la ponència.

JxS i la CUP van decidir mantenir la seva aposta per crear tres ponències conjuntes per elaborar les "lleis de desconnexió" sobre hisenda pública, seguretat social i transitorietat jurídica, malgrat un informe dels serveis jurídics del Parlament que desaconsellava aquesta fórmula, tenint en compte el rebuig de la resta de grups.

La Mesa del Parlament va ratificar el 8 de març la decisió inicial d'admetre la creació de tres ponències, per la qual cosa C's, PSC i PPC van avançar la seva intenció de presentar recursos d'empara davant el Tribunal Constitucional, cosa que ja han fet els socialistes.

El diputat de C's i vicepresident segon de la cambra, José María Espejo-Saavedra, va anunciar que el seu partit presentarà avui al TC un recurs d'empara contra les tres ponències, ja que consideren que són un "frau de llei".

Davant la comissió, el diputat del PSC Òscar Ordeig va justificar la renúncia del seu grup a participar en les reunions de la ponència després de l'informe dels lletrats del Parlament. També el diputat del PPC Alejandro Fernández va posar èmfasi en el seu rebuig a les ponències, que va qualificar de "delirants", ja que només inclouran la participació de dos grups, i va acusar JxS i la CUP de "no respectar ni la legalitat catalana" per haver "desautoritzat" els serveis jurídics del Parlament.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va explicar els matisos del seu rebuig: malgrat considerar "absolutament legítim" que JxS i la CUP impulsin les tres "lleis de desconnexió", no veu adequada la fórmula de les ponències conjuntes. Per a Coscubiela, haurien de presentar un esborrany de la llei per després debatre'l amb la resta de grups: "no els podem fer la feina", va tancar.

Des de JxS, Roger Torrent va explicar després que la ponència "començarà a treballar de manera immediata" per fer en tres mesos un text que posteriorment serà elevat al ple del Parlament. Torrent va fer una nova crida a l'oposició perquè reconsideri la seva decisió, i va assegurar que la ponència "romandrà oberta": "avui no s'ha tancat cap porta", va puntualitzar.

De la possibilitat que el TC pugui suspendre aquesta i les altres dues ponències, va advertir: "seguirem avançant pel camí emprès, amb independència del que digui el TC i les amenaces del govern de l'Estat". "Ens preocupa relativament poc el que pugui decidir el TC, estem complint un mandat democràtic, i primer hi ha el compromís amb els ciutadans de Catalunya, que ha de transformar-se en activitat parlamentària més enllà del que puguin opinar tribunals, jutges i amenaces del govern espanyol", va afegir.