Els caps d'Estat i govern de la UE van iniciar ahir una cimera de dos dies en què volen arribar a un acord respectuós amb la llei comunitària i internacional per tornar a Turquia refugiats i immigrants irregulars i alleujar així la pressió migratòria a la qual s'enfronta Europa.

L'objectiu d'aquesta cimera és tancar el preacord que van deixar esbossat els països europeus en la cimera del 7 de març i afegir-hi precisions per garantir que compleix plenament amb la legalitat.

Segons un esborrany de l'acord que volen concloure amb Ankara, els immigrants irregulars que arribin a Grècia des de Turquia seran registrats, i qualsevol sol·licitud d'asil, processada, d'acord amb el dret europeu. Els retornats seran protegits d'acord amb els estàndards internacionals.

El text assenyala que "tots" els immigrants irregulars que vagin des de Turquia a les illes gregues seran "retornats a Turquia", però s'aclareix que es tracta d'una mesura "temporal i extraordinària".

"Hem de prendre una decisió per solucionar aquesta mala situació i trobar la forma de donar-los hospitalitat", va declarar el primer ministre grec, Alexis Tsipras. Va reclamar que es prenguin decisions que ajudin Grècia a solucionar la situació al campament de refugiats d'Idomeni, a la frontera amb Macedònia, i va sol·licitar accelerar els processos de reassentament dels refugiats.

El primer ministre britànic, David Cameron, va deixar clar que considera una "bona idea" la devolució dels immigrants des de Grècia a Turquia, i va dir que l'objectiu principal del pacte és posar fi al negoci del tràfic de persones i "trencar el vincle entre pujar a un vaixell i aconseguir un establiment a Europa".