El líder de Podem, Pablo Iglesias, va proposar el seu secretari general a Aragó, Pablo Echenique, un dels noms més respectats del partit, com a nou secretari d'Organització, en un gest amb el qual busca tancar la crisi suscitada amb el cessament de Sergio Pascual i inaugurar "un nou estil" a Podem.

Ahir a la tarda, Iglesias va comunicar als seus líders autonòmics seva proposta perquè Echenique substitueixi Pascual, que es va acollir amb "entusiasme" pels representants regionals, va dir.

Ho va fer després d'haver informat els membres del Consell Ciutadà estatal, que el proper 2 d'abril hauran de ratificar la proposta, entre ells el número dos del partit, Íñigo Errejón, qui amb el cessament de Pascual va perdre a un dels seus homes de confiança.

El nomenament d'Echenique, que al seu dia va encapçalar un dels sectors més crítics a l'equip d'Iglesias i que ara és considerat per molts a Podem com una autoritat moral, pot aconseguir aquest consens entre les diferents famílies de la formació i frenar la crítica interna.

El mateix Iglesias va destacar el seu "enorme prestigi a l'organització" i "entre els cercles i les bases", "sempre ha demostrat una enorme independència".

Però una qualitat essencial que té Echenique, segons Iglesias, és la lleialtat. "No crec que a Podem hi hagi d'haver pablistas, carolinistas o errejonistas, calen companys que debatin de tot apostant per la lleialtat" perquè segueixi sent l'instrument polític per al canvi i aconsegueixi conformar un govern progressista de coalició, va sostenir.

Aquestes paraules van sonar com un retret al destituït Sergio Pascual, si bé Iglesias al ser preguntat per això va agrair a l'anterior secretari d'Organització el treball que ha dut a terme en aquests dos anys, al que ha afegit que els líders autonòmics han donat suport la seva substitució amb diferents "matisos". Això sí, Iglesias va admetre també que ell mateix és "responsable subsidiari" de tot el que es fa i s'ha fet en l'organització del partit i, com a tal, ha d'estar sotmès, ja no a la "autocrítica", sinó a la "crítica".

També va assegurar que, malgrat la seva falta d'aparicions aquests dies, Errejón -amb qui ahir va contactar- continua treballant amb normalitat i preparant aquests dies l'entrevista que la setmana que ve mantindrà amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Errejón, va recordar, és el portaveu al Congrés i la seva participació serà la normal i habitual tant en aquest lloc com en les seves tasques com a secretari Polític. També va negar diferències sobre l'estratègia política i va destacar que hi ha "unanimitat" en l'aposta per conformar un "govern a la valenciana" i de coalició, i en el rebuig al pacte de PSOE amb C's.

De moment, Echenique, diu que ha acceptat la nova tasca que li va proposar ahir per telèfon Pablo Iglesias "per responsabilitat i il·lusió".