Si demà diumenge hi haguessin unes eleccions al Parlament de Catalunya, Junts pel Sí (JxS) tornaria a guanyar, però el seu descens d'entre 4 i 6 escons al Parlament faria que l'actual majoria absoluta independentista que forma juntament amb la CUP pengés d'un fil davant de l'enlairament de les confluències d'esquerra, que doblarien els seus resultats del passat 27 de setembre.

Així ho apunta el primer Baròmetre d'Opinió Política del 2016 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que assenyala, a més, que En Comú Podem venceria novament a Catalunya en cas de celebrar-se unes altres eleccions generals, mantenint els seus 12 escons, mentre que Esquerra Republicana i Ciutadans augmentarien la seva representació.

L'enquesta, realitzada amb una mostra de 1.500 persones, apunta que, en el cas d'unes noves eleccions autonòmiques l'actual formació de govern a Catalunya sumaria entre 56 i 58 escons -ara en té 62-, fet que sumat als entre 9 i 11 de la CUP (actualment en té 10) faria que les dues formacions freguessin o, fins i tot, perdessin la majoria absoluta independentista al Parlament català, situada en 68 diputats.

Ciutadans, actualment el primer partit de l'oposició, passaria de tenir 25 escons a 22-23, mentre que la irrupció amb més força la protagonitzaria Catalunya Sí que es Pot -coalició que uneix a Iniciativa i Podem-, que doblaria la seva representació actual, d'11 a 21-23 diputats, i atraparia Ciutadans.

El PSC de Miquel Iceta perdria entre dos i tres escons (13-14), mentre que el PPC obtindria entre 9-11, situant-se en resultats similars als deu diputats que Xavier García Albiol va aconseguir en les eleccions catalanes del passat 27 de setembre.

D'altra banda, en un context en què el bloqueig de les negociacions per a la formació d'un nou Govern a Espanya podria desembocar en una repetició de comicis al juny, el sondeig apunta que els resultats electorals a Catalunya no variarien massa en relació als que hi va haver el passat 20 de desembre. Així, En Comú Podem, formació vinculada a Podem, mantindria els seus 12 escons actuals al Congrés dels Diputats i repetiria la seva victòria electoral a Catalunya, seguit d'ERC, que augmentaria la seva representació dels 9 escons actuals a 10-11, en contraposició a la també independentista Democràcia i Llibertat (DiL), formació que inclou CDC i que cauria de 8 a 6-7.

El sondeig del CEO, que es va realitzar entre els passats 22 de febrer i el 8 de març, i que coincideix aproximadament amb els debats d'investidura al Congrés dels Diputats i la formalització del pacte entre Ciutadans i PSOE, assenyala que la formació liderada per Albert Rivera creixeria de 5 a 7 escons a Catalunya, mentre que el PSC en perdria un i se situaria en 7; el Partit Popular, de la seva banda, seria la força menys votada, passant de 5 a 4 representants.

Junqueras, el més valorat

El líder d'ERC i vicepresident del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat a Catalunya, amb una nota mitjana de 5,55, i avantatja en tres dècimes al president de la Generalitat, Carles Puigdemont (5,22).

A banda de Junqueras i Puigdemont, únicament dos polítics catalans aconsegueixen l'aprovat: el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, (5,23), i el diputat de la CUP Benet Salellas, (5,16). Per la seva banda, la sallentina i portaveu de la CUP al Parlament de Catalunya, obté una puntuació de 4,9. En el cas de Domènech, un 58,9% de ciutadans no el coneix, percentatge que s'eleva al 84,1% en el diputat cupaire, en contraposició a Junqueras (91,8%) i Puigdemont (89,9%) que se situen entre els polítics més coneguts.