El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, creu que Catalunya pot aconseguir la independència sense tenir el suport de Madrid, segons una entrevista publicada ahir pel diari britànic Financial Times (FT) i per tres diaris europeus més.

En una entrevista a quatre diaris europeus, Puigdemont, va indicar que el seu Govern confia aconseguir la secessió dins d'un acord més ampli amb el Govern central espanyol. Això no obstant, si no s'obté aquest suport de Madrid, Puigdemont considera que una separació unilateral també podria ser possible: "Si Madrid no vol un acord i la majoria dels catalans vol un estat independent, com s'evita això?".

El FT recorda que la lluita per la independència dels catalans -que inclou un pla per crear una autoritat fiscal, un servei de seguretat social i altres institucions independents- ha topat amb la forta oposició del govern central de Madrid. A més, el diari britànic assenyala que el Constitucional ha estirat diverses lleis secessionistes i declaracions fetes pel Parlament català. Malgrat això, Puigdemont ha insistit que el pla sobiranista del seu Govern és legal i legítim. "En una democràcia madura, el que és legal ho decideix el Parlament... El nostre procés està legitimat pel Parlament i per les urnes", diu el president català.

Puigdemont també es refereix a l'actual moment polític que viu Espanya. En relació a les dificultats per formar govern a l'estat, Puigdemont nega que la situació d'estancament polític espanyola presenti oportunitats per al moviment independentista català. "No tenim cap desig d'aprofitar-nos de la inestabilitat política d'Espanya. Al contrari, volem veure aviat un govern espanyol sòlid", aclareix. El FT recorda a més que si bé els partits pro independentistes catalans van aconseguir 17 dels 350 escons del Parlament espanyol, es mantenen al marge de les actuals converses per formar un Govern de coalició.

Segons el President, en aquest escenari polític podria haver-hi marge per arribar a un acord amb altres forces polítiques. "És obvi que hi pot haver un govern sòlid a Espanya que pugui tenir el suport de la majoria de forces (pro independència) a Catalunya. Aquest seria un govern compromès a celebrar un referèndum (sobre la independència catalana)", diu.

Malgrat que la majoria de partits espanyols s'oposen a la idea d'un referèndum a Catalunya, Puigdemont opina que aquestes actituds poden canviar i posa com a exemple el debat al Regne Unit sobre el "brexit" (sortida britànica de la UE).

"Què és el que mostren les negociacions del 'brexit'? Mostren que la UE té una capacitat saludable d'adaptar-se i solucionar conflictes d'acord amb la política real", assenyala.