Un centenar de militants de Convergència s'aplegaran avui de 10 del matí a 2 del migdia a la sala Vilà i Valentí de Sallent per debatre "sobre el futur del país i del partit", en paraules de l'alcalde de Sallent, David Saldoni, un dels promotors d'aquesta trobada. Hi assistiran representants del món municipal, de sectorials del partit i de les Joventuts de Convergència. També militants històrics, apuntava ahir Saldoni.

L'alcalde de Sallent es mostrava ahir reticent a avançar el nom dels assistents a la trobada, però podrien figurar-hi rellevants càrrecs joves del partit com Marta Pascal, actual portaveu de Convergència; Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis; Ricard Font, secretari general de Territori i Sostenibilitat; o el diputat al Parlament Jordi Cuminal, el cap visible de l'anomenat Moment Zero, una associació nascuda a l'entorn d'un cicle de col·loquis organitzat pel Punt-Avui per "demostrar a la societat catalana la viabilitat de Catalunya com a nou estat europeu", i amb "la voluntat de crear complicitats que afavoreixin la unitat d'acció del catalanisme fins la proclamació de la independència", segons figurava al manifest fundacional, redactat el setembre del 2013. Es tracta d'un grup influent en l'entorn convergent de tendència més clarament independentista, i en l'òrbita del qual figuren també el manresà Alexis Serra, cap de gabinet de la consellera Neus Munté; l'alcalde de Gironella, David Font; i l'alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla. Serra explicava ahir a aquest diari que no assistiria a la trobada convocada a Sallent.

A començaments de juny, Convergència té una cita de màxima transcendència interna, ja que ha de formular la seva anunciada refundació. En joc hi ha la credibilitat futura del partit que ha liderat la política catalana des de la Transició. L'estructura interna de govern, la seva definició ideològica i el seu posicionament en el procés sobiranista són les qüestions a debatre. Molta feina. Per això en les últimes setmanes hi ha un encès debat intern, al qual els militants i simpatitzants poden accedir mitjançant les reunions territorials anomenades "Torn obert", de les quals ja se n'han celebrat diverses a la Catalunya Central, en poblacions com Manresa, Igualada, Navàs i Guardiola de Berguedà.