La UE deportarà a partir de demà els refugiats irregulars a Turquia

L'acord entre els líders europeus i el primer ministre turc preveu que Europa assumeixi els costos del retorn

19.03.2016 | 00:00
Refugiats protesten a Grècia pel tancament de fronteres

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) i el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, van tancar ahir un acord per tornar a Turquia tots els immigrants irregulars nous que es desplacin des d'aquest país cap a les illes gregues des de demà.
"Acord. La prova de la seva implementació comença diumenge", va assenyalar la presidenta de Lituània, Dalia Grybuskaitè, en un missatge de la xarxa social Twitter, alhora que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va confirmar que "hi ha un acord unànime entre tots els caps d'estat i de govern de la UE i el primer ministre turc".
"Tots els immigrants quedaran protegits d'acord amb els estàndards internacionals pertinents i amb respecte al principi de "no devolució en calent", assenyala la declaració conjunta, que també recalca que es tracta d'una mesura "temporal i extraordinària" que és necessària per posar fi al "patiment humà i restaurar l'ordre públic".
La UE i Turquia precisen que tots els immigrants irregulars que arriben a les illes gregues seran degudament registrats i les seves sol·licituds d'asil processades "de manera individual" per les autoritats hel·lenes, d'acord amb la directiva europea d'asil i en cooperació amb l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Aquesta directiva permet aplicar un procés accelerat per derivar a tots els sol·licitants d'asil que hagin arribat a la UE des d'un país tercer segur cap a aquest país, en aquest cas Turquia, pel que en la pràctica el sistema permetria evitar que segueixin acumulant casos a Grècia tot esperant la seva tramitació.
Tots aquells immigrants que no vulguin demanar asil o que no compleixin els requisits per a rebre'n hauran de ser deportats. Turquia i Grècia, assistides per les institucions i agències de la UE, prendran les mesures necessàries per assegurar-se que el sistema funcioni a la pràctica.
La UE es compromet a cobrir els costos de les operacions de retorn. L'acord inclou l'anomenat mecanisme "un per un", pel qual per cada sirià retornat a Turquia, la UE es compromet a acceptar per vies legals un altre sirià des d'aquest país, i indica que aquest procés es durà a terme d'acord amb els criteris de vulnerabilitat de l'ONU, segons els quals es donarà prioritat a la seva sortida del territori turc a les persones més febles com dones i nens. Es donarà prioritat a tots els immigrants que no hagin entrat prèviament o intentat entrar a la Unió Europea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema