Tres israelians i un iranià van morir ahir en un atemptat a Istanbul, perpetrat per un suïcida suposadament de nacionalitat turca, mentre que els hospitals van registrar ahir 46 ferits més.

La detonació va tenir lloc al matí en una cantonada de la popular avinguda Istiklal, un carrer cèntric per a vianants que alberga nombrosos comerços, cafeteries i bars. El suïcida va fer detonar els explosius que portava mentre caminava per la cantonada del carrer Belo amb Istiklal, a pocs metres de distància de l'edifici de governació del districte de Beyoglu, tal com assenyalava l'emissora CNNTürk. Inicialment s'especulava que aquest edifici oficial pogués haver estat el blanc de l'atemptat, o que el terrorista s'hagués immolat abans d'aconsegul'objectiu previst. Però diversos testimoniatges reproduïts per la premsa turca suggereixen que l'atacant es va apropar a un grup de turistes per fer detonar la seva carga.

Pel fet que els succés va passar a primera hora del matí, el famós carrer encara no registrava l'enorme densitat de vianants que té en hores puntes com a mitja tarda o a la nit. Entre les quatre persones que van morir, a més del suïcida, hi ha tres ciutadans israelians i un iranià, segons informa el diari turc Hürriyet. Una circular del Ministeri de Salut, reproduïda pel mateix diari, va assenyalar que hi ha sis israelians entre els 46 ferits en l'atemptat. Però el Ministeri d'Afers exteriors israelià va precisar que s'havien registrat onze nacionals entre els ferits de l'atac, dels quals almenys quatre es troben en estat entre greu i moderat.

La nota de les autoritats turques assegura també que quatre ferits són ciutadans d'Alemanya, Dubai, Islàndia i l'Iran, però portaveus del Ministeri d'Exteriors alemany van desmentir davant la premsa que hi hagués ciutadans germans afectats. El Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació no té constància que hi hagi espanyols afectats per l'atemptat suïcida. El consolat està seguint la situació i en contacte amb les autoritats turques. El govern turc no atribuït l'autoria de l'atemptat a cap organització terrorista, si bé ahir l'executiu d'Erdogan apuntava o bé a Estat Islàmic o grups armats kurds.