El terrorisme gihadista ha tornat a copejar aquest dimarts Europa, i ho ha fet en el cor del Vell Continent. Brussel·les s'ha despertat commocionada pels atemptats ocorreguts a l'aeroport de Zaventem i a l'estació de metro de Maelbeek i que han deixat almenys 34 morts i 200 ferits. Aquestes són les claus i el que se sap del cert fins ara dels atemptats:

Doble atemptat en l'aeroport de Brussel·les

Dues fortes explosions han sacsejat les instal·lacions aeroportuàries de la capital belga. Les deflagracions, separades entre elles per uns pocs minuts, s'han produït poc després de les 8 del matí a la zona d'arribades de l'aeroport de Zaventem. Alguns testimonis han explicat que una persona ha proferit crits en àrab i a continuació s'ha produït una enorme explosió. Les forces de seguretat han trobat posteriorment en l'aeròdrom una tercera bomba que no ha esclatat i diverses armes.

Explosió al metro de Maelbeek

Una hora més tard, al voltant de les 9.30h del matí, una tercera explosió s'ha registrat a l'estació de metro de Maelbeek, en ple centre de Brussel·les, molt prop de les principals institucions de la Unió Europea.

Quantes víctimes hi ha hagut?

El balanç provisional és de 34 morts i prop de 200 ferits, encara que es tem que el nombre de víctimes mortals augmenti en les properes hores, ja que alguns dels ferits es troben en estat crític. D'aquestes, 11 víctimes mortals i 35 ferits han sigut per les explosions a l'aeroport mentre que l'atac a l'estació de metro de Maalbeek, ha deixat almenys 15 morts i 55 ferits.

Atemptat terrorista

El primer ministre belga, Charles Michel, ha confirmat que les explosions han estat "atemptats terroristes". Les forces de seguretat estan plenament convençudes que darrere d'aquests nous atemptats hi ha terroristes gihadistes i tots els indicis apunten a atacants vinculats a Estat Islàmic com a responsables. Des d'un primer moment, el fiscal de primera instància de Brussel·les ha atribuït a un "atemptat suïcida" gihadista les explosions, segons ha informat la cadena pública RTBF.

Estat Islàmic en reivindica l'autoria

A mitja tarda d'aquest dimarts, el grup terrorista Estat Islàmic ha emès un comunicat per mitjà del seu aparell de propaganda assumint l'autoria dels atacs. En el text, la organització assenyala que combatents del Daesh -com també es coneix el grup terrorista- "han detonat una sèrie de bombes, cinturons i aparells explosius, aquest dimarts, contra l'aeroport i una estació de metro del centre de Brussel·les, capital de Bèlgica, un país que participa en la coalició internacional contra l'Estat Islàmic".

Relació amb els atemptats de París

Els atemptats de Brussel·les es produeixen pocs dies després de la detenció de Salah Abdeslam, fugit després de la massacre ocorreguda el passat 13 de novembre a París. A més, alguns mitjans belgues informen que existiria una connexió entre la cèl·lula que va atemptar a la capital francesa i la que ara ha actuat a Brussel·les.

Alerta terrorista

Arran dels fets ocorreguts, el govern belga ha elevat des del 3 al 4 el nivell d'alerta terrorista, el màxim prevista per la legislació

No hi ha constància de víctimes espanyoles

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que no hi ha constància de víctimes espanyoles en els atemptats. Així ho ha assenyalat en una entrevista en Antena 3 després de conèixer-se les explosions a la capital belga.

Cancel·lats els vols a Brussel·les

Per la seva banda, Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) ha cancel·lat tots els vols amb destinació a Brussel·les. Dels 67 vols previstos, Aena ha assenyalat que no tots eren de caràcter comercial, sinó que també s'operaven vols de càrrega.