El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha reivindicat avui que la Generalitat hauria de disposar aquest any d'un dèficit de l'1,07% del PIB en lloc del 0,3% fixat per l'Estat per a les comunitats autònomes.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras ha assegurat que aquest és el límit de dèficit que "correspondria" al Govern català en aplicació de la llei d'estabilitat pressupostària.

En aquest punt, Junqueras ha lamentat que la fixació del dèficit en el 0,3%, i no en aquest 1,07% implica que la Generalitat pugui disposar de 1.600 milions d'euros menys per a aquest exercici, atès que cada dècima del PIB català equival a uns 200 milions.

D'altra banda, Junqueras ha assegurat que farà "tot el possible" perquè Catalunya pugui disposar d'Hisenda pròpia d'aquí a 16 mesos, si bé ha recordat que Catalunya no ha esgotat el seu marge "autonòmic" en aquesta matèria.

A continuació, Junqueras s'ha referit al procés independentista per "recordar una evidència": "la independència de Catalunya no serà fruit només d'una decisió unilateral per part de les institucions catalanes, ni tan sols serà fruit d'un suposat acord bilateral amb les institucions espanyoles, sinó que, com qualsevol procés polític complex (...), serà inevitablement multilateral", ha sentenciat.

Per altra banda, Junqueras ha donat per fet que Catalunya rebrà els 7.520 milions d'euros que ha sol·licitat aquest any al mecanisme financer del FLA.