Els Mossos d'Esquadra atribueixen al conductor de l'autobús sinistrat diumenge a Freginals un total de 13 delictes d'homicidi imprudent, un per cadascuna de les estudiants que van morir en la tragèdia, que també ha deixat un estudiant universitari en estat crític i sis de greus.

Segons fonts pròximes a la investigació, el conductor es va negar diumenge a declarar davant la policia, que li atribueix 13 delictes d'homicidi imprudent, mentre s'espera que la jutgessa que porta el cas el citi a declarar en els pròxims dies, quan mèdicament estigui en condicions de fer-ho.

La jutgessa l'havia citat inicialment per a ahir al matí, en qualitat d'investigat, però la compareixença es va haver de posposar perquè l'home, de 62 anys, va haver de ser ingressat la nit abans a la UCI de l'Hospital en ser-li detectada una contusió pulmonar.

Les fonts consultades van remarcar que la titular del jutjat d'instrucció 3 d'Amposta citarà de nou el conductor en una data per determinar, segons la seva evolució mèdica.

Set de les 13 estudiants mortes a l'accident eren de nacionalitat italiana, dues eren alemanyes, una romanesa, una francesa, una austríaca i una uzbeca.

23 ?ferits

Pel que fa a les 23 persones ferides a l'accident, ahir seguien ingressades en diversos centres sanitaris, segons va informar el departament de Salut de la Generalitat.

La directora general de Trànsit, Maria Seguí, va indicar que la majoria de supervivents de l'accident portaven posat el cinturó de seguretat de què estava dotat el vehicle en tots els seients.

Si bé la directora desconeix el nombre de víctimes mortals que portaven el cinturó, tot indica que algunes de les 13 noies mortes no el portaven, ja que van sortir disparades de l'autobús després de l'impacte. Respecte a les causes del tràgic accident, el més greu fins ara dels deu que hi ha hagut des de començament de Setmana Santa, la màxima responsable de Trànsit va preferir no concretar cap hipòtesi, ja que la investigació està oberta i són els Mossos els encarregats de dur-la a terme.

Això no obstant, Seguí, que va acudir ahir amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, al centre d'atenció a les víctimes a Tortosa, va explicar que la DGT està en permanent contacte amb les autoritats catalanes, perquè "independentment a qui correspongui la gestió i vigilància d'una carretera", Trànsit documenta tots els sinistres en el seu sistema.

Segons la companyia propietària de l'autobús, Autocars Alejandro, el conductor, amb trenta anys d'experiència i 17 en aquesta empresa, havia descansat abans del viatge, la qual cosa s'acredita amb les dades del tacògraf.

El fill del propietari de l'empresa, Raül López, va explicar ahir que no van aconseguir parlar amb el xofer de l'autocar sinistrat, però sí amb la seva filla, que els va dir que estava en estat de xoc. López va assegurar que els conductors dels cinc autocars, que viatjaven en comitiva, entre ells el seu pare, havien arribat a València a les 12 del migdia i havien descansat fins a les 3 de la matinada.