El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir a l'Havana que està convençut que l'embargament econòmic que el seu país manté sobre Cuba des de fa més de mig segle "acabarà", encara que no va concretar quan.

En una compareixença al Palau de la Revolució al costat del seu homòleg cubà, Raúl Castro, Obama va assegurar que el fet que prop de quaranta legisladors, entre els quals hi ha diversos membres del partit republicà, l'acompanyin en aquest viatge a Cuba és una mostra que hi ha cada vegada més pressió dins del Congrés dels EUA per posar fi a l'embargament.

Segons Obama, aquesta mesura que està vigent des de fa més de mig segle "no ha servit als interessos" dels EUA ni als del poble cubà. El governant nord-americà va recordar que ha dictat diversos decrets executius per relaxar les restriccions de l'embargament, però que la seva eliminació completa depèn del Congrés nord-americà, les dues cambres del qual controlen actualment els republicans. També va dir que el seu govern continua l'avaluació d'alguns "aspectes tècnics" de l'embargament per determinar si és possible flexibilitzar-lo més.

"El que hem fet durant cinquanta anys no ha servit ni als nostres interessos ni als cubans. Si continuem fent alguna cosa repetidament que no ha funcionat, té sentit intentar alguna cosa nova", va indicar Obama.

En una entrevista amb la cadena CNN abans del seu viatge a l'illa, Obama va anticipar que l'embargament de Cuba s'eliminarà durant la presidència del seu successor, ja sigui un demòcrata o un republicà. "No veiem Cuba com una amenaça per als Estats Units", va dir també el president nord-americà en un moment de la compareixença al costat de Castro, després de la llarga reunió que van mantenir tots dos al Palau de la Revolució.

El màxim mandatari cubà, per part seva, va destacar la disposició del seu govern a continuar avançant en la normalització de relacions amb els Estats Units, i va insistir que l'embargament que pesa sobre l'illa continua sent el principal obstacle per al desenvolupament de Cuba.

Castro, desafiant

El president de Cuba va desafiar un periodista a presentar-li una llista de presos polítics a l'illa, i li va garantir que, si realment existeixen, quedarien lliures aquella mateixa nit. "Dóna'm la llista dels presos polítics ara mateix per deixar-los anar", va dir Raúl Castro quan va respondre una pregunta sobre aquest assumpte en la conferència de premsa que va oferir al costat d'Obama.

Raúl Castro va reiterar que els Estats Units i Cuba tenen profundes diferències en les concepcions sobre els Drets Humans i la democràcia. A Cuba "defensem els drets humans perquè considerem que els drets humans són indivisibles, interdependents i universals", va assenyalar el president cubà.

"No concebem que un govern no defensi o garanteixi el dret a la salut, l'educació, la seguretat social, l'alimentació i el desenvolupament, la igualtat de salari i els drets dels infants", va afegir. Cuba, va dir, rebutja de forma decidida "la manipulació política i el tractament desigual" sobre els Drets Humans.

Castro no va oblidar-se de reclamar la devolució dels terrenys de la base naval de Guantánamo, que, segons va dir, és un dels principals obstacles per tenir relacions bilaterals plenes.