La cerca del terrorista fugit dels atemptats de Brussel·les manté en alerta a les forces de seguretat de Bèlgica. Najim Laachraoui, presumpte 'cervell' dels atacs, segueix en cerca malgrat que alguns mitjans belgues havien anunciat la seva detenció, segons ha informat la Fiscalia. Les forces de seguretat belgues han trobat en els registres efectuats el dimarts en el districte de Schaerbeek 15 quilos d'explosius TATP i material per fabricar bombes.

Un tercer terrorista que va participar en l'atemptat en l'aeroport de Brussel·les, que no està identificat, va deixar a la terminal de sortides la "càrrega explosiva més important" abans d'abandonar el lloc, però no va esclatar fins a hores més tard, quan ja es trobaven els artificiers en el lloc, segons ha informat la Fiscalia federal.

"Va deixar una gran bossa i va marxar abans de les explosions. Contenia la càrrega explosiva més important. Poc després que arribessin els serveis artificiers, aquesta bossa va explotar a causa de la seva gran inestabilitat, però ningú va resultar ferit", ha explicat en una compareixença davant la premsa el Fiscal general, Frédéric Van Leeuw.

El sospitós és l'únic dels participants en l'atac a l'aeroport que els investigadors no donen per mort i segueix sense haver estat identificat, segons el Fiscal, encara que està sent "activament buscat".

Diversos mitjans belgues, no obstant això, sostenien que el terrorista escapolit és en realitat Laachraoui, sobre el qual pesa una ordre de cerca europea per la seva presumpta vinculació amb els atemptats del passat 13 de novembre a París.

Laachraoui és considerat com l'artificier de la cèdula terrorista, ja que les seves empremtes es van trobar en varis dels cinturons explosius de París i en un dels pisos franc a Brussel·les en els quals es va trobar material per fabricar bombes.

Identificats dos germans com a presumptes autors de l'atemptat a l'aeroport de Brussel·les

Dos germans, Kahalid i Brahim El Bakraoui, fitxats per la policia per delictes comuns, han estat identificats entre els kamikazes dels atemptats a l'aeroport de Zaventem, segons ha informat la televisió pública francòfona RTBF.

La policia belga ha informat de la troballa del segon dels dos germans, Brahim, en un ordinador amagat en una paperera al carrer Max Roos, on també es van efectuar aquest dimarts registres, gràcies a les informacions del taxista que havia traslladat Brahim i a dos homes més fins l'aeroport internacional de Zaventem, on van cometre l'atemptat.

Els presumptes terroristes transportaven els artefactes explosius en maletes que van posar damunt d'un carro d'equipatge de l'aeroport de Brussel·les, segons el diari "La Dernière Heure". El rotatiu cita l'alcalde de Zaventem, Francis Vermeiren, que va dir que els tres presumptes atacants de l'aeroport, visibles en una fotografia d'una càmera de vigilància, van arribar en taxi i dins de les maletes hi duien "les bombes".

Segons la mateixa font, van dipositar els equipatges en un carro i les dues primeres bombes van explotar. La tercera bomba, segons Vermeiren, va ser posada en una bossa sobre del carro, però al presumpte terrorista "li deuria entrar el pànic, perquè no va explotar".

Les primeres dues explosions es van produir amb un interval de diversos segons, cap a les 07.00 GMT a la zona de mostradors de facturació de Brussels Airlines i American Airlines. Allà van morir 14 persones i un centenar més van resultar ferides.

A l'estació de Maalbeek, a escassos 200 metres de la seu de la Comissió Europea (CE), una tercera explosió va tenir lloc a les 08.10 GMT, la qual va matar almenys a 20 persones i va deixar ferides a un altre centenar.

Un taxista reconeix els sospitosos

El taxista que els va dur a l'aeroport va recordar que li havia estranyat que no el deixessin ajudar-los amb l'equipatge, segons el diari Het Laatste Nieuws, que indica que el pla inicial era viatjar amb cinc maletes a Zaventem. Els tres homes havien demanat un cotxe gran i es van enfadar quan va arribar un de petit, en el qual no hi cabien les cinc maletes, segons el relat del taxista. Això fa pensar que la seva intenció era posar més càrrega explosiva a l'aeroport.

Després de l'atac el taxista va recordar els tres sospitosos i va trucar a la policia, per la qual cosa va ser ell, segons el diari, que va dur les forces de seguretat a l'adreça on els havia recollit al districte de Schaerbeek.

L'aeroport de Brussel·les continuarà tancat

L'aeroport de Zaventem a Brussel·les continuarà tancat almenys fins a dijous que ve.

L'aeroport no rebrà vols de sortida ni d'entrada ni el dimecres, ni durant el proper dia 24 de març.

A causa de la recerca forense que està encara en curs, actualment no hi ha accés a l'edifici. L'aeroport assegura que fins que no s'hagin avaluat els danys "no queda clar quan es podran reprendre les operacions".

Els passatgers que hagin perdut o hagin hagut de deixar el seu equipatge a l'aeroport el dia de l'atemptat hauran de notificar la circumstància a la seva línia aèria. Si l'equipatge no havia estat registrat, hauran d'emplenar el formulari d'objectes perduts ofert per l'aeròdrom.

L'aeroport belga lamenta les molèsties causades als passatgers i adverteix que encara passarà un temps fins que els viatgers puguin recuperar les seves pertinences.

Nou ferits espanyols

El Centre de Crisi de la Seguretat Pública Federal de Bèlgica ha afirmat a primera hora d'aquest dimecres que el balanç de víctimes dels atemptats és de 31 morts i 250 ferits.

L'organisme, encarregat de coordinar la gestió després dels atacs, ha rebaixat així la xifra de víctimes mortals, que alguns mitjans locals havien elevat fins a les 34 persones, segons ha recollit el diari belga 'Le Soir'.

Entre les víctimes mortals i els ferits dels atemptats hi ha unes "40 nacionalitats", segons ha indicat el ministre d'Afers exteriors belga, Didier Reynders. Entre ells hi ha nou espanyols, que es troben ferits.

Les greus lesions sofertes per les víctimes complica les labors d'identificació, per la qual cosa de moment amb prou feines es coneixen dades oficials ni de morts ni de ferits.