El conseller d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva, va afirmar ahir que li correspon al govern central valorar "si ha estat a l'altura de la situació" en l'accident d'autobús a Freginals (Montsià), i va criticar que Mariano Rajoy no hagi trucat a Carles Puigdemont.

En declaracions a TV3, Romeva va afirmar: "el que ha fet el govern central en aquesta crisi ho ha de dir ell (...) és una qüestió que el mateix govern espanyol hauria de valorar segons si ha estat a l'altura de la situació".

En tot cas, i després de subratllar que "el Govern català sí que ha estat a l'altura" davant un succés que va produir 13 víctimes mortals, Romeva va criticar que el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, "ni vulgui ni s'hagi posat en contacte amb el President, Carles Puigdemont".

Romeva va recordar que el primer ministre italià, Mateo Renzi, va ser rebut pel President de la Generalitat i va obviar que a la recepció a l'aeroport de Reus (Baix Camp) va ser-hi present la delegada del govern de l'Estat, Llanos de Luna.

Sí que va recordar, no obstant això, que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, es va presentar diumenge al lloc de l'accident, però va puntualitzar que "des d'aleshores no hi ha hagut cap novetat", i "en les últimes hores no hem sabut res més". "Hem fet el que havíem de fer i hem donat exemple en la gestió d'una crisi", va insistir el conseller Romeva en al·lusió al Govern català, abans de confirmar que ell, personalment, es va posar en contacte amb "tots els cònsols i les ambaixades" de les diferents nacionalitats dels morts i ferits per traslladar-los la informació que tenien disponible en aquell moment.

D'altra banda, la Generalitat no ha rebut cap invitació de La Moncloa perquè avui puguin reunir-se el president del govern, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, encara que tots dos coincidiran a l'acte d'homenatge a les víctimes de l'accident d'avió de la companyia Germanwings. Rajoy i Puigdemont es veuran avui per primer cop amb motiu de l'acte d'homenatge a les víctimes del sinistre que va tenir lloc fa un any, quan un avió de Germanwings es va estavellar als Alps i van perdre-hi la vida 149 persones.

Segons va indicar ahir la consellera de la Presidència, Neus Munté, els dos presidents coincidiran a l'acte, "però no ens consta cap petició formal o informal d'entrevista" per part del govern de l'Estat.

L'acte d'homenatge a les víctimes de la tragèdia aèria tindrà lloc a la terminal T-2 de l'aeroport del Prat de Barcelona, i es descobrirà una placa commemorativa la vigília del primer aniversari d'aquest sinistre.

La convocatòria de l'acte permetrà que, per primer cop, puguin saludar-se Rajoy i Puigdemont, ja que des que aquest últim va prendre possessió com a President de la Generalitat, no hi ha hagut cap contacte entre tots dos, ni tan sols, telefònic.

Sobre aquesta circumstància, la consellera Neus Munté va assenyalar que "cadascú pot jutjar si és normal o no que fins ara no s'hagin vist ni hi hagi hagut cap contacte".