La Fiscalia s'oposa a l'arxivament de la causa del 9-N perquè veu "indicis delictius sòlids" en l'actuació de l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, que van continuar i "van intensificar" la preparació de la consulta i "desafiar" la suspensió del Tribunal Constitucional.

En un escrit, els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled demanen al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que desestimi la petició d'arxivament de la causa plantejada per les defenses de Mas, Ortega i Rigau, que van al·legar que havien cessat i desistit de la preparació, organització i execució de la consulta i la van deixar en mans exclusivament de voluntaris després de la suspensió ordenada pel Tribunal Constitucional (TC).

La Fiscalia, que sosté que Mas "va desafiar obertament i pública la suspensió" acordada pel TC el 4 de novembre, conclou que si bé és cert que van ser voluntaris els que van atendre materialment les votacions del 9-N a les respectives taules, "les tasques organitzatives i logístiques per preparar la votació havien continuat malgrat la suspensió, sempre controlades per l'Administració autonòmica". Les defenses de Mas, Ortega i Rigau van demanar l'arxivament de la causa dies abans que el magistrat instructor del TSJC Joan Manuel Abril remetés tot el cas al Tribunal Suprem, per entendre que els fets atribuïts a l'exconseller de Presidència Francesc Homs -actualment aforat per ser diputat al Congrés- no es poden desvincular dels comesos per Mas, Ortega i Rigau.

El Suprem ja ha rebut l'exposició raonada del magistrat i ha acordat la devolució immediata de les diligències originals al TSJC perquè, fins que es resolgui sobre el contingut de la seva petició sobre Homs, entén que qui ha de seguir instruint la causa és l'alt tribunal català.

Sobre Mas, els Fiscals adverteixen que "intencionadament i sense cap altra empara que la seva mera voluntat, va desatendre el mandat del Tribunal Constitucional i va incomplir l'obligació, que com a convocant l'afectava, de deixar sense efecte l'acte de convocatòria i, consegüentment, cursar les ordres corresponents per detenir els procediments en curs".

Segons els fiscals, l'expresident català, "auxiliat directament per membres destacats del seu govern", com Ortega, Rigau i Homs, "va desafiar obertament i pública" la suspensió del procés participatiu ordenada pel TC.

"No només això, sinó que l'investigat Artur Mas, emparat simplement per la seva voluntat, que va convertir desenraonadament en aparent font de normativitat, actuant amb plena consciència i voluntat, va deixar de suspendre la convocatòria que ell mateix havia efectuat, i va incomplir l'obligació que com a convocant l'afectava arran del mandat del TC", subratlla l'escrit.

Per als fiscals, Mas "va disposar efectivament, o va deixar de truncar, la continuació de totes les actuacions públiques de preparació que ja estaven en marxa, així com les que s'havien de produir en els dies següents per preparar i desenvolupar la votació assenyalada per al 9 de novembre del 2014".