El president dels EUA, Barack Obama, es va dirigir ahir al poble cubà amb un valent discurs en què va apel·lar a la reconciliació de Cuba i els EUA i dels cubans de dins i fora de l'illa, i en què va defensar la democràcia com el sistema òptim per millorar la vida dels ciutadans. Des del Gran Teatre de l'Havana, retransmès en directe per la televisió i la ràdio de Cuba, el president dels Estats Units va proclamar en espanyol: "crec en el poble cubà" i "el futur de Cuba ha d'estar en mans dels cubans", frases que deixen clara la intenció de la visita històrica al país i de la seva nova política cap a l'illa.

En concret, va destacar el paper que poden tenir els joves i els emprenedors que s'obren camí a l'illa per "forjar un futur d'esperança" per a un país que va reconèixer que "ja està canviant".

En aquest futur de Cuba, el president dels EUA, que ha apostat fermament per una nova relació amb l'illa, va assenyalar al govern cubà que "no ha de témer les veus diferents del poble cubà" o la possibilitat de "reunir-se, parlar o votar".

Dirigint-se al president, Raúl Castro, que era a la sala, va assenyalar: "no ha de témer una nova amenaça dels EUA i, pel seu compromís amb la sobirania i l'autodeterminació, tampoc ha de témer les diferents veus del poble cubà".

"Els ideals que són el punt inicial de qualsevol revolució, ja sigui als EUA o a Cuba, o el moviment d'alliberament a tot el món, tenen l'expressió real en la democràcia", va afirmar Obama en el missatge, que es va seguir atentament des de moltes llars de l'illa.

Segons Obama, la democràcia "dóna a les persones la capacitat de somiar i aconseguir millorar el seu nivell de vida", i la possibilitat de "ser catalitzadors, de crear i de reimaginar".

Dins del seu al·legat per la democràcia també va fer autocrítica i va admetre "errors" en l'exercici d'alguns drets fonamentals als EUA, com desigualtats socials, discriminació racial o la pena de mort, per afegir que el debat sobre aquestes qüestions que permet la democràcia "és saludable".

Minuts abans de reunir-se a l'ambaixada dels EUA amb dissidents i representants de la societat civil, Obama va assenyalar que un país que garanteixi l'estat de dret no hauria de permetre "detencions arbitràries" entre aquells que exerceixen els seus drets "d'expressar el que pensen, organitzar-se, criticar el seu govern o manifestar-se pacíficament", en al·lusió als casos de repressió a l'illa.

"I els votants haurien de poder triar els seus govern amb eleccions lliures i democràtiques", va precisar. També hi van haver nombrosos esments a l'exili cubà, que es concentra en gran mesura als Estats Units; persones que "estimen Cuba" i recorden amb dolor i sofriment la separació del seu país; per aquest motiu, per a ells, el desglaç entre els dos països iniciat fa quinze mesos "no és un tema de política, sinó de família".