Turquia no és un "país segur" per als sol·licitants d'asil, segons va denunciar ahir Amnistia Internacional (AI), que va revelar que trenta afganesos havien estat retornats a la força al seu país hores després de segellar l'acord sobre refugiats aconseguit amb la Unió Europea malgrat els temors de patir-hi atacs dels talibans.

L'esmentada organització en pro dels drets humans també assenyala que a aquests ciutadans se'ls ha negat l'accés als procediments per sol·licitar l'asil, i denuncia altres retorns forçosos així com un altre tipus d'abusos contra sirians i persones d'altres nacionalitats, en casos que es remunten al desembre del 2015 i que AI ha documentat. Segons Amnistia, l'acord entre el govern turc i la UE mostra que la seva implementació "posa en risc la vida dels refugiats".

"El retorn de refugiats a Turquia no pot basar-se en el concepte que Turquia és un país segur per als refugiats. La Unió Europea hauria d'adoptar un pla de reubicació independent i treballar amb el seu soci, Turquia, per posar fi als abusos dels drets dels refugiats", va remarcar John Dalhuisen, director per a Europa i l'Àsia Central d'Aministia Internacional .