Els portaveus de tots els grups parlamentaris del Congrés, excepte el PP, volen que el ple debati una proposta per plantejar davant el Tribunal Constitucional "un conflicte d'atribucions" amb el govern en funcions, per la seva negativa a sotmetre's al control de les Corts. Per això, han presentat al Registre de la Cambra una iniciativa perquè es debati i es voti en la propera sessió plenària, encara que haurà de ser qualificada primer per la Mesa dimarts.

En l'escrit, els grups de l'oposició recorden les incompareixences d'alguns membres del govern i les explicacions donades per aquest, com que "no existeix actualment una relació de confiança entre el Congrés i el govern en funcions i aquest no pot ser sotmès a control parlamentari".

Després de precisar que el Parlament representa el poble, en el qual resideix la sobirania, destaquen que la "submissió del govern al control polític" de les Cambres s'ha d'entendre "encara més" quan es tracta d'un govern en funcions. En aquest sentit, argumenten que un govern en funcions no disposa de la confiança originària del Parlament en la seva composició política actual; "la legitimació democràtica és directa i li ha estat concedida més recentment, per la qual cosa ha de considerar-se més propera a la voluntat popular".

Segons la seva opinió, les cambres no poden estar "en funcions" fins que es generi el nou govern, i és el "cessant i en funcions el que està limitat a cenyir-se estrictament al despatx ordinari i als assumptes urgents fins que un nou govern representatiu sorgeixi del procés d'investidura".

Adverteixen que el Tribunal Constitucional ha considerat "com a objecte possible dels conflictes d'atribucions" les decisions d'algun dels òrgans constitucionals que suposin una negació de les atribucions que la Constitució atribueix a un altre.

En la seva opinió, la decisió del govern comunicada a la Cambra de no respondre a les iniciatives de control "pretén frustrar l'exercici d'una atribució, la funció de control del govern que la Constitució atribueix a les Corts Generals, i la fa impossible".