Dos dels tres terroristes suïcides que van atemptar dimarts a Brussel·les, els germans Ibrahim i Khalid El Bakraoui, van ser identificats formalment ahir per les autoritats belgues, que els tenien fitxats pel seu llarg historial de delictes i que els vinculen als atemptats de París.

Ibrahim, de 29 anys i de nacionalitat belga, com el seu germà, és un dels dos gihadistes que es van immolar a l'aeroport de Brussel·les en activar les càrregues explosives, igual que un altre home, al qual ahir encara no s'havia aconseguit posar nom, va afirmar en conferència de premsa el fiscal federal, Frédéric Van Leeuw.

No obstant això, a última hora de la tarda -i sense confirmació oficial- el diari De Standaard i la cadena de televisió pública RTBF van revelar que aquest segon terrorista suïcida de l'aeroport de Zaventem era Najib Laachraoui, sospitós d'estar directament vinculat amb l'organització dels atacs gihadistes de París.

Laachraoui, de 24 anys i nacionalitat belga, segons el servei antiterrorista francès, va formar part de la xarxa que va dur a terme els atemptats que es van produir a París el 13 de novembre passat, i que van matar 130 persones. El seu ADN es va trobar en el material explosiu utilitzat a la capital francesa.

Turquia va detenir i va expulsar a Holanda a mitjan mes de juliol passat un dels gihadistes que van cometre dimarts els atemptats a l'aeroport i al metro de Brussel·les, segons el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Diversos mitjans van identificar-lo amb el nom d'Ibrahim El Bakraoui, un dels dos germans implicats.

"Un dels autors dels atacs de Brussel·les és una persona que vam aturar el juny del 2015 a Ganziatep, i va ser deportat. Vam informar l'ambaixada belga sobre la deportació el 14 de juliol. Bèlgica el va deixar lliure", va dir Erdogan, que va afegir que, "malgrat les nostres advertències que aquesta persona era un combatent estranger, Bèlgica no va poder determinar els seus vincles amb el terrorisme".

Les forces de l'ordre van arrestar dimarts al districte de Schaerbeek una persona relacionada amb els atemptats de Brussel·les, però la Fiscalia no va comunicar-ne la identitat ni va donar detalls sobre la seva possible implicació. Una altra persona va quedar en llibertat després de ser interrogada.

El fiscal federal va precisar que el sospitós en recerca i captura portava una bossa gran amb la càrrega explosiva més gran de tots tres, però la deflagració no es va produir al moment en què les van activar els altres dos còmplices, sinó de forma controlada, quan van intervenir-hi els artificiers.

La nova xifra de víctimes dels atemptats ahir era "al voltant de 31 morts i 260 ferits", segons va confirmar la ministra de Sanitat, Maggie De Block, en declaracions a Ràdio 1 VRT, i va alertar que "la xifra actual podria augmentar". La ministra va admetre que la identificació de les víctimes és "particularment complexa".

"Algunes persones es mantenen en un estat de coma induït, mentre que unes altres es troben en vigilància intensiva i tenen lesions greus", va explicar De Block.