El secretari de Defensa dels Estats Units, Ash Carter, va anunciar ahir que les Forces Armades del país creuen haver matat el número dos del grup gihadista Estat Islàmic (EI), Abd al-Rahman Mustafà al-Qaduli.

"Estem eliminant sistemàticament el gabinet d'Estat Islàmic. De fet, les Forces Armades nord-americanes han matat diversos terroristes clau de l'EI aquesta setmana, incloent-hi, creiem, Haji Imam, que actuava com a ministre de finances i era responsable d'alguns assumptes externs i trames (terroristes)", va dir Carter en roda de premsa. Carter es va referir a Al-Qaduli per un dels seus sobrenoms, i el va descriure com un terrorista "ben conegut", responsable de trames fora de Síria i l'Iraq.

Preguntat per la rellevància de la suposada mort del terrorista, va admetre que "els líders poden ser reemplaçats". "No obstant això, aquests líders ho han estat durant molt de temps. Són superiors, estan experimentats", va afegir.

Ni Carter ni el cap de l'Estat Major Conjunt dels EUA, el general Joseph F. Dunford, van oferir més detalls de l'operació, que segons mitjans nord-americans hauria tingut lloc a Síria. Segons fonts de la cadena CNN, l'atac va ser executat per forces especials nord-americanes en aquest país, i els Estats Units seguien els moviments del terrorista des de feia temps.

Al-Qaduli era un dels quatre líders "clau" d'Estat Islàmic (EI) per als Estats Units, que oferia fins a set milions de dòlars per informació relacionada amb ell. El departament d'Estat el descrivia com "un líder de l'EI que va tornar a unir-se al grup" a Síria "després de la seva sortida de presó al començament del 2012".

Al-Qaduli va formar part del grup terrorista Al-Qaida a l'Iraq des del 2004, i va ser el número dos del líder d'aquesta organització, Abu Musab al-Zarqaui. El maig del 2014 va ser designat com a terrorista pel departament del Tresor dels Estats Units i, per tant, estava subjecte a sancions.

La notícia arriba després que el 14 de març passat els EUA confirmessin la mort d'un alt comandament de l'EI, Omar el txetxè, en un atac aeri nord-americà a Síria deu dies abans.

D'altra banda, el president dels Estats Units, Barack Obama, es reunirà amb altres líders mundials la setmana que ve per discutir l'amenaça del gihadista EI, inclòs un eventual atac terrorista nuclear, van informar ahir fonts de l'Executiu al diari The Wall Street Journal. Segons les fonts del rotatiu, "els líders discutiran un escenari hipotètic que descrigui una sèrie d'esdeveniments possibles que condueixin a una situació de terrorisme nuclear". La reunió se centrarà específicament en l'EI i en "com les accions nacionals i internacionals podrien millorar la nostra capacitat per prevenir i respondre a episodis de terrorisme nuclear", va dir el funcionari.