Marta Pascal, una de les cares visibles més joves de CDC, defensa en una entrevista a l'ACN que la nova executiva del partit es renovi, que hi hagi un canvi de cares i que es produeixi el relleu generacional que ja es va materialitzar en l'àmbit municipal. "Ho vam fer en l'àmbit municipal i els resultats ens estan donant la raó en el sentit d'haver posat gent amb molta potència i molta capacitat de liderar. Ara, en l'àmbit nacional, hem de fer el mateix", va exposar la portaveu dels convergents.

En els últims dos cicles electorals, CDC ha renovat els seus caps de cartell a molts municipis i ha donat l'oportunitat a cares més joves, com Marc Castells a Igualada, Albert Batet a Valls, Albert Batalla a la Seu d'Urgell i Marc Solsona a Mollerussa.

Segons Pascal, ara toca fer el mateix en l'executiva convergent, tot i que va remarcar que aquesta renovació no ha de procedir només del món municipal, ja que "també hi ha gent amb molta capacitat de liderar que ve d'una especialització més sectorial". "Necessitem gent amb ganes de dedicar els millors temps de la seva vida a fer créixer aquest projecte. Ara és el moment que facin el pas endavant".

Pel que fa al lideratge del partit, Pascal va defensar la importància de les primàries com a mecanisme per escollir el secretari general i també els candidats a les eleccions. Al seu parer, a CDC "li fa molta falta" dotar-se d'un instrument d'aquesta mena per satisfer les demandes de la ciutadania.

En aquest sentit, va demanar no "dramatitzar" el fet que hi hagi més d'una persona que aspiri a liderar el partit, perquè això "pot ser un senyal de maduresa". Segons ella, això no és negatiu de cap manera, sinó tot al contrari, perquè demostra que Convergència "és un partit viu, amb capacitat de tenir un projecte molt ambiciós i amb persones disposades a liderar-lo".

Pascal va reconèixer, però, que hi ha més d'una candidatura, "algú pot tenir interès a presentar això com una guerra interna", però va insistir que "no s'ha de viure malament", perquè al final serà la gent qui decideixi, i això és el que està demanant la societat, "uns partits que interaccionin amb ells, d'una manera oberta, participativa i horitzontal".

Pascal va remarcar que l'important és que els militants pu-guin escollir d'acord amb unes regles de joc que estiguin "ben marcades". Caldrà veure quines candidatures s'acaben concretant. De moment, les que es donen per fetes són les de Jordi Turull i Germà Gordó. "No podem renunciar de cap manera al lideratge de Puigdemont", va afegir.

Després que l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, apostés obertament fa uns quants dies perquè Carles Puigdemont fos el candidat convergent en les properes eleccions al Parlament, Pascal posa en valor el lideratge del President. "Jo crec que ara com ara, a l'altura en què ens trobem del procés, el procés no pot renunciar de cap manera al lideratge del President Puigdemont, perquè està fent molt bona feina", va argumentar.

Mentalitat d'estat

Pascal va valorar que l'exalcalde de Girona està sabent liderar un govern plural i que ho està fent "amb mentalitat d'estat", un punt "molt important" tenint en compte l'objectiu final que persegueix el Govern. "És una baula indispensable d'aquest procés", va concloure.

Va admetre que el partit va quedar "estabornit" quan Mas va fer el seu famós pas al costat, perquè no s'entenia que la CUP pogués "vetar" una persona, i especialment un lideratge com el de l'expresident, en un procés que ha de ser "d'obertura màxima". La portaveu de CDC va valorar que Mas va demostrar que és "un home d'estat" i va remarcar que ara és ell qui ha de decidir quin paper vol tenir en el nou partit, si aspira o no a presidir-lo, per exemple.

Convergència està encara recollint opinions sobre com ha de ser el procés de refundació del partit. Per mitjà del que s'ha anomenat Torn obert, militants i simpatitzants del partit han respost una àmplia enquesta. Ara com ara, un dels punts candents és el del nom del partit. Més de la meitat dels enquestats vol preservar el nom de Convergència, així o amb afegitons.