El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha "lamentat", en una entrevista a l´ACN, que el procés participatiu del 9-N hagi acabat als tribunals. En aquest sentit, ha considerat "un error" que el cas hagi estat portat davant la justícia perquè, segons el conseller, la rel és "una qüestió política". "Judicialitzar-ho no aportarà cap solució, i estic convençut que els tribunals se senten profundament incòmodes havent de resoldre qüestions que són de l´àmbit de la política", ha sentenciat Mundó. D´altra banda, i després que fa unes setmanes algunes veus com la de l´exconseller d´Economia Andreu Mas-Colell posessin en dubte la conveniència de marcar un límit de temps a la legislatura, Mundó surt ara en defensa d ela tesi de "complir el compromís" electoral i que el Govern tingui una durada de divuit mesos.

El conseller de Justícia no acaba d´entendre perquè "el PP i el govern de l´Estat" s´han entestat en "portar als tribunals una qüestió com el 9-N". "Va ser un procés polític que tenia com a objectiu conèixer l´opinió dels ciutadans sobre el futur de Catalunya. Que això algú pensi que té sentit portant-ho als tribunals és un error", ha sentenciat Carles Mundó, en una entrevista a l´ACN.

I és que el conseller creu que "els problemes polítics s´han de resoldre des de la política" i no deixar-los en mans de la justícia. "Judicialitzar la polítics és un error perquè no aportarà cap solució i perquè estic convençut que els tribunals se senten profundament incòmodes havent de resoldre qüestions que són de l´àmbit de la política. Son perfectament conscients que ells no donaran judicialment una resposta a una qüestió de naturalesa política", ha assegurat Mundó. En aquest sentit, ha volgut "convidar" al PP i al govern de l´Estat a "valorar si porta a algun lloc aquesta judicialització", tot assegurant que ell creu que "només situa la qüestió en un carreró sense sortida".

D´altra banda, preguntat per si creu convenient que la legislatura tingui data de caducitat o si creu que és un límit de temps que ha de ser flexible, el conseller té molt clar que el Govern ha de culminar les seves promeses i el procés de desconnexió "en divuit mesos". "És un compromís que es va plantejar en el context de laa campanya electoral del 27-S. Els que van donar suport a JxSí van donar suport al compromís d´un Govern de divuit mesos per complir amb la creació de les estructures d´estat i portar a terme el procés de desconnexió. I, per tant, el que correspon és que ens cenyim al compromís que es va prendre amb els electors", ha considerat.

En aquest sentit, Mundó assegura que "entén" el debat sobre si divuit mesos "és poc o molt" però creu que "el més correcte és respectar els compromisos que s´han pres amb l´electorat". "Entenc que establir un termini té inconvenients, però també avantatges perquè situem la qüestió en un horitzó conegut i això és un senyal que el Govern treballa amb objectius i amb la ferma voluntat de complir-los".

Per últim, Mundó s´ha mostrat convençut que el Govern farà el procés de desconnexió de l´Estat "amb tota la seguretat jurídica", i ha reiterat la voluntat que "no hi hagi un buit legal en cap moment". És per això que el propi conseller considera cabdal "la importància de la llei de transitorietat jurídica".