ETA ha emès aquest diumenge un nou comunicat amb motiu de l'Aberri Eguna en què reivindica la seva aposta per la violència durant la dictadura franquista, però també després de la consolidació de la democràcia. Els terroristes asseguren que no va ser un error i ho descriuen com a "una reforma tramposa".

Admeten que cinc anys després que l'esquerra abertzale apostés per les vies exclusivament polítiques no es troben on esperaven a causa de l'absència d'una negociació amb el Govern espanyol i amb vista al futur demana situar el "dret a decidir" al centre del debat.

"No ens vam equivocar quan ens vam aixecar contra el franquisme, ni ens vam equivocar quan vam dir un no rotund i vam fer front a la posterior reforma tramposa. Haurem comès errors, en ocasions greus i injustos si cal dir-ho així, però en aquestes dues coses no", diu la banda en el seu comunicat difós per Gara recollit per Europa Press en què no fa esment a un possible lliurament d'armes.

"Retrocedint cinc anys i fixant-nos en l'esperança col·lectiva que va sorgir a Euskal Herria, no estem on esperàvem", admet ETA en una altra part del comunicat en la qual explica que "no s'ha iniciat un procés dialogat de pau i resolució, ni amb els estats ni entre les forces polítiques d'Euskal Herria".

"Les conseqüències del conflicte segueixen sense resoldre's, i el nus principal que és la situació dels presos polítics bascos continua sense deslligar-se. No s'ha arribat a un acord democràtic que es basaria en el reconeixement del dret a decidir d'Euskal Herria i superaria definitivament el conflicte polític", tanquen.