Un sindicat policial acusa el ministre de l'Interior de "jugar brut"

La polica belga qualifica Jan Jambon com "el més gran dels covards"
El dia dels atemptats va fallar la comunicació dels serveis d'emergència

27.03.2016 | 08:05
El ministre de l´Interior belga va qualificar la policia de "negligent"

El sindicat de la policia belga SLFP va acusar el ministre de l'Interior, Jan Jambon, de "jugar brut" quan va dir que l'enllaç policial a Turquia va actuar amb negligència en no transmetre correctament la informació sobre un dels autors dels atemptats de Brussel·les, Ibrahim al-Bakraoui.
El sindicat es va mostrar "profundament dolgut" per les declaracions del ministre en una comissió parlamentària divendres, quan va culpar el funcionari d'enllaç de la seva ambaixada a Turquia, Sébastien Joris, que va ser el primer informat per Ankara que Al-Bakraoui havia estat detingut per terrorisme.
L'enllaç de la policia federal a Istanbul va ser informat d'aquest fet després que Al-Bakraoui, terrorista suïcida de l'atemptat a l'aeroport internacional de Brussel·les de dimarts passat, fos expulsat de Turquia a Holanda, dada que també li van traslladar les autoritats turques.
"Després d'una reunió amb la policia federal només he pogut concloure que algú ha estat negligent, no ha estat prou proactiu, ni compromès amb un dossier on des del principi podíem notar que es tractava de terrorisme", va explicar Jambon. Pel sindicat policial, el ministre no només va apuntar públicament amb el dit un company, sinó que el va "prejutjar" sense que es pogués defensar.
Segons el parer del president i el vicepresident nacionals de SLFP, Vincent Gilles i Vincent Houssin, es tracta d'un "joc polític brut" dins de la investigació del doble atemptat de Brussel·les, amb 31 morts, que va obligar el govern belga divendres a admetre que havia ignorat dades clau per a la lluita antiterrorista.
"Ni en els moments més foscos de la policia com l'afer Dutroux, mai un ministre no havia actuat d'aquesta manera. És irrespectuós. És el més gran dels covards", va manifestar Gilles. El president del sindicat va criticar la manca d'efectius policials per poder combatre l'auge del gihadisme: "en sis anys hem perdut 10.243 efectius. El ritme d'incorporacions anuals ha baixat de 1.000 a 800, cosa que és clarament insuficient", va lamentar.
Segons va explicar Gilles, a la policia hi ha actualment un sentiment de ràbia, perquè, tot i l'enorme treball realitzat, no es van poder evitar els atemptats. "Els policies treballen 80 hores setmanals i no veuen ni les dones ni els fills més de dues hores, si tot va bé.
A més, segons el portaveu sindical, hi ha una gran inquietud davant el sector judicial i polític, que ens culpen a la primera de canvi. Les intencions de Jambon ens fan témer que la nostra actuació no serà avalada", va assegurar.
Mentrestant, l'oficial acusat de negligència prepara la seva defensa davant la comissió d'investigació parlamentària. Sébastian Joris ha estat acusat de no haver transmès a temps o correctament les informacions sobre l'arrest i deportació a Turquia d'Al-Bakraoui.
El dia que es van produir els atacs tampoc no va funcionar tot com ho hauria d'haver fet, segons van revelar els diaris Niewsblad i Gazet van Antwerpen, ja que hauria fallat immediatament després de l'atac a l'aeroport internacional de Zaventem el sistema de comunicació Astrid, destinat als serveis d'emergència i de seguretat.
En conseqüència, les operacions de socors dirigides per la policia es van veure dificultades i, tal com va revelar un agent policial, els serveis es van veure obligats a comunicar-se per mitjà de l'aplicació de missatges per Internet WhatsApp.
La comissària general de la policia federal, Catherine de Bolle, va exigir una investigació per aquesta avaria en el sistema intern i de seguretat de comunicació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema