Milers de persones van respondre ahir a Pamplona a la convocatòria de la xarxa Independentistak per commemorar l'Aberri Eguna, una cita que van secundar els partits i organitzacions de l'esquerra abertzale, com la coalició EH Bildu, les formacions Sortu i EA o el sindicat LAB, entre altres. Una manifestació a la qual, segons fonts de l'organització, van assistir més de 15.000 persones, mentre que d'acord amb la Policia Nacional van ser unes 10.000, que van recórrer una bona part dels carrers de Pamplona, encapçalada per una gran ikurriña i una pancarta amb el lema "Independentzia bai" (Independència sí).

Un grup de txistularis i nombroses banderes de Navarra i ikurriñes, encara que també de Catalunya i Palestina i d'altres territoris amb demandes independentistes, encapçalaven una marxa que es va desenvolupar en un to festiu i amb crits puntuals a favor de la independència.

Després de gairebé una hora de recorregut pacífic i festiu, la manifestació va arribar al passeig de Sarasate mentre sonava l'himne de Navarra i els aplaudiments de centenars de persones que s'hi esperaven, on va tenir lloc un acte polític en què va intervenir el portaveu de la Xarxa Independentistak, Txutxi Ariznabarreta, que va anunciar la intenció de "construir l'Estat basc i proclamar la República Independent Basca".

En declaracions prèvies als periodistes, Ariznabarreta va declara que "hem entrat en el temps de decidir". El líder independentista va animar a "descolonitzar els nostres caps" i "desconnectar, amb Madrid i amb París", i a participar en un "moviment social independentista important, un subjecte nou que ha d'anar molt més allà de l'abertzalisme".

Urkullu, candidat del PNB

L'Euskadi Buru Batzar va proposar ahir com a candidat a lehendakari a les properes eleccions autonòmiques Iñigo Urkullu, que va acceptar presentar-s'hi. El president del PNB, Andoni Ortuzar, va anunciar ahir la candidatura d'Urkullu durant la celebració de l'Aberri Eguna en un acte a Bilbao en el qual hi va assistir el lehendakari.

Minuts abans d'Ortuzar, el lehendakari va intervenir en l'acte i va opinar que "el futur d'Euskadi és donar resposta a la demanda social d'un nou estatus polític" que actualitzi el model de relació d'Euskadi amb l'estat.Segons va explicar Ortuzar, el 6 d'abril s'obrirà un període de consulta a les bases, que acabarà el 7 de maig amb una assemblea nacional del PNB.