L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va suggerir com a "sortida" del conflicte català tornar a l'Estatut aprovat per les Corts i ratificat en referèndum el 2006, abans de ser retallat pel Tribunal Constitucional (TC) quatre anys més tard. En una entrevista a La Vanguardia, Rodríguez Zapatero va assegurar que l'Estatut va representar "una gran oportunitat més que no pas un gran problema", per la qual cosa "la sortida de l'actual laberint implica tornar al punt de sortida".

En "l'origen dels problemes", al seu parer, hi ha la sentència del TC del 2010: "no m'agradava la sentència. No vaig compartir-ne el to", va afirmar l'expresident socialista, que va denunciar també que llavors "alguns van veure l'ocasió per fer un salt al buit", marcant-se com a objectiu la independència de Catalunya.

Per Rodríguez Zapatero, que va admetre que es va sentir "sol" en el debat de l'Estatut, "no hi ha política en l'independentisme, només és un manifest". "No vaig veure mai Artur Mas com un independentista. No el vaig veure més catalanista que Maragall", va assenyalar Zapatero, que va plantejar definir Catalunya com una "comunitat nacional".