Excloure els Mossos de l'Europol fa menys efectiva la seva feina

El sindicat Eurocop alerta dels perills de les "disfuncions" entre els diferents cossos

29.03.2016 | 07:35
La ceretana Àngels Bosch és presidenta del sindicat policial Eurocop

Una patrulla dels Mossos d'Esquadra atura un vehicle a la Jonquera a la una de la matinada d'un dissabte i necessita dues hores i mitja per saber si el conductor té una ordre de recerca i captura. En canvi, una patrulla de la Policia Nacional espanyola té la informació en cinc minuts. Les "disfuncions" entre els diversos cossos policials amb competències a Catalunya perjudiquen la feina dels Mossos, segons denuncia la ceretana Àngels Bosch, presidenta d'Eurocop, el sindicat europeu de policies. "Això no pot passar, fa que la nostra feina sigui menys eficaç, som menys capaços de protegir la ciutadania i a nosaltres també ens posa en perill", alerta Bosch en una entrevista feta abans dels atemptats de Brussel·les.
El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ja va denunciar el gener del 2015 l'aleshores conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, que els caps de setmana i les nits el Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús "no es troba operatiu" i si els Mossos fan una identificació han de demanar-la per escrit a un centre d'Hendaia i la resposta triga més de dues hores i mitja. En canvi, la Policia Nacional pot fer la consulta directament als francesos "via telefònica, i tenen resposta immediata", denunciava la carta del sindicat.
"Si la transmissió d'informació no és fluïda, el que fa és entorpir la nostra feina, que sigui menys eficaç", denuncia Bosch. La caporal dels Mossos i representant de tots els agents d'Europa lamenta que en una identificació a un cos policial li surti que la persona en qüestió té una ordre de detenció i a un altre no. "Això no pot passar", adverteix, i remarca que els Mossos o altres agents no poden estar en perill ni posar en perill la ciutadania perquè "desconeixen informació o reben informació equívoca". Bosch destaca que tots els cossos policials europeus han fet seva la reivindicació, i reclamen un canvi legislatiu perquè a organismes com l'Europol, on ara només hi pot anar "un únic membre, que és l'enllaç de l'Estat", hi puguin participar "totes les policies que tenen competències plenes a cada part del territori". "Això passa a Catalunya, però pot passar a Escòcia o Irlanda del Nord, on també hi ha policies que són integrals i amb plenes competències en el territori on desenvolupen l'activitat", diu.
D'altra banda, Bosch explica que les retallades "s'han notat moltíssim", tant pel que fa a la "reposició de material, de vehicles o la formació" com pel desplegament de la plantilla. "Als Mossos falten 1.300 agents", adverteix. Bosch avisa que "no tots els Mossos tenen armilla antibales" i que no la tindran fins el 2017. "Hi ha agents que poden fer servei amb armilla i d'altres que no, és una situació discriminatòria", lamenta. Des dels sindicats reclamen que "l'armilla sigui indispensable i bàsica per sortir a patrullar". També considera "desmotivador" que la Generalitat no hagi adquirit les pistoles tàser. "Aquest material l'estem esperant, és una eina entremig del bastó policial i l'arma de foc que permet solucionar moltes actuacions difícils de resoldre evitant conseqüències més greus", diu.
Pel que fa a la formació, Bosch reclama una "estandardització a nivell europeu", sobretot en lluita antiterrorista. "L'amenaça terrorista s'ha d'entendre des del punt de vista europeu, i no nacional", assegura. També demana que s'estableixin les formacions i el reciclatge que necessiten "tots els policies d'arreu d'Europa" perquè estiguin plenament coordinats i puguin actuar davant de l'amenaça de la mateixa manera.
Fins ara, lamenta Bosch, la formació dels Mossos en aquest aspecte "és insuficient". "Demanem que sigui la formació que cal tant a nivell cultural com operatiu", reclama, i considera "molt positiu" el compromís del nou conseller de l'Interior d'invertir en recursos de "formació, material i equipament per a tots els Mossos" davant de l'amenaça gihadista.

Incrementar la cooperació
Després dels atemptats de Brussel·les, va reiterar que "més que mai cal que les forces policials cooperin i treballin plegades" reconeixent que "el terrorisme no té fronteres". "També hem de garantir que tots els agents de policia, i no només una elit petita, reben la formació adequada per respondre a incidents en el futur", indica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema