El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va acusar ahir la Generalitat d'haver presentat al govern un pla d'ajust econòmic "d'amagat i d'esquena" al Parlament, un fet "molt greu", de manera que, si es confirma, demanarà la compareixença del President català, Carles Puigdemont.

Acompanyat d'alguns dels seus diputats, Albiol va suggerir que els populars catalans tenen "sospites" i "creuen tenir la constància" que, mentre el Parlament celebrava un ple sobre la pobresa, el Govern presentava "simultàniament" al ministeri d'Hisenda un pla d'ajust econòmic per "controlar i reduir la despesa de la Generalitat".

"Ens ensumem que el Govern, amb nocturnitat, ha presentat un pla d'ajust la primera quinzena de març, i ha tingut les penques de fer-ho mentre al Parlament es feia un ple de pobresa -va dir. Si es confirma, significaria que el Govern ha estat enganyant absolutament tothom, el Parlament, els partits, la societat catalana i els seus socis de la CUP".

El dirigent popular va recordar que de tots els requisits per acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmic, el pla d'ajust és el que "té més importància" i "significa acceptar el control per part del Govern de tots els passos en matèria econòmica i financera d'una administració".

En aquest sentit, va lamentar que mentre la cambra catalana debatia mocions per augmentar la despesa en política social, el Govern "presentava d'amagat i d'esquena a tothom" un pla d'ajust econòmic que, segons el seu parer, suposarà retallades en política social els pròxims pressupostos.

I és que va retreure que Puigdemont o el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, facin discursos "parlant de la desconnexió" amb l'Estat, però al mateix temps "prenguin el pèl absolutament a tothom" amb un pla d'ajust que suposa "acceptar ser tutelats pel govern d'Espanya els pròxims dos anys". Així, va recordar que els pròxims pressupostos de la Generalitat estaran "condicionats a aquest pla d'ajust" fins al "90%", per la qual cosa segons el seu parer no podran implementar-se els augments en despeses social que es van acordar en el ple sobre la pobresa, sinó que va advertir que hi haurà retallades en polítiques socials. Si es confirmés la presentació d'aquest pla d'ajust, va afegir, el PPC demanarà la compareixença urgent del President de la Generalitat perquè expliqui "per què fa setmanes que oculta aquesta informació. Estem parlant d'un fet molt greu, d'amagar una informació transcendental per a l'acció política del Govern".

"Han convertit aquest Parlament en un gran escenari de teatre en el qual es fa comèdia. I per darrere es presentava simultàniament la realitat econòmica de la Generalitat al ministeri, amb nocturnitat i traïdoria", va recalcar. "Vull veure els valents i guerrers de la CUP, els defensors de les essències de l'independentisme, a veure quina és la seva reacció".

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va treure ferro al pla d'ajust denunciat per García Albiol, i va subratllar que es tracta simplement d'un "requisit" per poder accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

"És un procediment absolutament pautat. El ministeri d'Hisenda envia un formulari que cal omplir, és un requisit per poder acollir-se al FLA, totes les comunitats autònomes han de presentar aquest pla d'ajust", va explicar la consellera, que va aconsellar a García Albiol que "es documenti i s'il·lustri" abans de llançar aquest tipus d'acusacions.

Fonts de la conselleria d'Economia han assegurat que el pla d'ajust presentat a Hisenda per acollir-se al FLA no inclou cap mesura que impliqui retallades de la despesa.