El portaveu parlamentari de Podem, Íñigo Errejón, va admetre ahir que no comparteix la decisió del líder del partit, Pablo Iglesias, de destituir el secretari d'Organització de la formació, Sergio Pascual, si bé va reconèixer que la va prendre en exercici de les seves competències.

En les seves primeres declaracions públiques després de la destitució, Errejón va explicar que tot i que no comparteix "totes les decisions" del seu secretari general, Iglesias continua sent el màxim dirigent del partit i segueixen "treballant junts en allò fonamental", això és, aconseguir un govern de canvi i de coalició, que és l'objectiu pel qual van rebre cinc milions de vots en les darreres eleccions. El número dos del partit va admetre també en roda de premsa al Congrés que després de la crisi interna, que va atribuir a "tensions organitzatives", les últimes setmanes no han estat senzilles i que el silenci públic que ha mantingut els últims dies li han servit per "elevar les mires" i madurar davant decisions encara pendents.

El que no han existit, ha assegurat, són diferències ideològiques que permetin parlar en termes d'"errejonistes" o "pablistes" a Podem. "Tenim una sola posició política respecte al PSOE", va dir després de considerar normal que els militants de Podem pensin de forma diferent i uns vibrin més amb uns portaveus que amb altres.

Errejón, que va negar que la seva relació amb Iglesias se n'hagi ressentit, ha explicat que va conèixer la destitució de Pascual poc abans que s'anunciés, que llavors va expressar el seu desacord al líder del partit i li va traslladar el "respecte i admiració" que sent per l'anterior secretari d'Organització de Podem, qui serà substituït pel secretari general a Aragó, Pablo Echenique.

Un substitut que, segons el secretari Polític de Podem, és una proposta de "consens" que "desmadrilenyitza" l'organització i podria "oxigenar" el partit.

Echenique serà ratificat com a secretari d'Organització al Consell Ciutadà que Podem celebrarà dissabte que ve, en què s'analitzarà la situació política i les negociacions per formar govern, però també s'abordarà quin model organitzatiu és el més adequat per al Podem de la propera etapa.

En aquest punt, Errejón defensarà que cap model organitzatiu serveix per a tot i que, per tant, el partit haurà d'anar adaptant al nou cicle polític que obrirà la investidura i la formació del nou govern, però no es tracta -diu- d'una qüestió de persones.

El nou model, segons va explicar ahir Errejón, ha d'apostar per fer créixer la federalització i la construcció de moviment popular. Segons la seva opinió, és hora de renovar la "màquina de guerra electoral" dissenyada per a un "cicle curt", que s'ha demostrat enormement reeixida, però que ha tingut també els seus costos organitzativament.