El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, es va mostrar ahir obert a la possibilitat de formar un Executiu que tingui representants de Podem i de Ciutadans, si bé va advertir que l'acord signat amb Ciutadans és "condició necessària" perquè es pugui aconseguir el govern del canvi.

La vigília de la reunió que mantindrà amb Pablo Iglesias, Sánchez va assenyalar que avui explicarà al líder de Podem que l'única formulació possible és un govern transversal que inclogui les forces del canvi que, al seu entendre, exemplifiquen el seu partit, el d'Iglesias i el d'Albert Rivera. Precisament, Sánchez i Rivera i els caps dels seus equips negociadors es van reunir ahir a la tarda durant més de dues hores i mitja, i després d'aquesta trobada van subratllar la vigència del pacte PSOE-Ciutadans i van advertir que l'acord ha de ser el centre de qualsevol negociació amb altres forces polítiques.

En una entrevista a la Ser, Pedro Sánchez va prometre que en la reunió amb Iglesias serà "molt franc" amb el líder de Podem, i espera d'ell que demostri que vol "de veritat" un govern de canvi. "No té sentit seguir prolongant aquesta agonia", va remarcar Sánchez, que va lamentar les "dificultats" que hi ha per entendre's amb Iglesias, i li va insistir que el que van demanar els espanyols el 20 de desembre va ser un canvi amb "mestissatge ideològic".

Iglesias, per la seva banda, té intenció de proposar a Sánchez obrir una negociació "a dos" al marge del pacte que tenen els socialistes amb Ciutadans. Amb l'afany de defensar la formació d'un "govern a la valenciana", la formació lila afronta la reunió d'avui amb optimisme, com va admetre ahir el número dos del partit, Íñigo Errejón.

Errejón va assegurar que al seu partit admeten que en aquest procés de negociació "cal cedir" i fins i tot que hi haurà d'haver "mestissatge". Però això, va dir, no és el mateix que "fer una cosa i la contrària". I no va voler avaluar la possibilitat d'entrar en aquest govern a tres fins que rebi la proposta del PSOE, si bé va insistir que el pròxim govern haurà de ser "coherent" i "sense posicions antagòniques" com les que mantenen amb Ciutadans en matèria de fiscalitat o laboral.

"No es pot acontentar els dos", va afegir Errejón després d'aclarir que en el cas d'arribar a un acord amb PSOE serà Ciutadans qui haurà de decidir si hi dóna el seu suport o s'absté.

Des de Ciutadans continuaven transmetent tranquil·litat davant la reunió d'avui i es reafirmen en el seu acord amb els socialistes, com va apuntar ahir al matí el seu portaveu al Congrés, Joan Carles Girauta, i una altra vegada a la tarda el cap de l'equip negociador, José Manuel Villegas, després de la reunió entre Sánchez i Rivera.

Villegas va subratllar que l'acord amb el PSOE "ha de ser el centre de qualsevol negociació que es faci aquestes setmanes per poder aconseguir aquesta majoria que permeti un govern que funcioni i desbloquegi la situació".

Mentrestant, Girauta es va mostrar convençut que de la reunió entre Sánchez i Iglesias "no en sortirà cap acord" perquè té el "format típic per a algú que ja ha demostrat en altres ocasions que el que li interessa és decidir qui té certes vicepresidències i ministeris", en al·lusió al líder de Podem.

El portaveu de Ciutadans va afirmar que el seu partit "no té res a retreure de moment" a Sánchez perquè per ara "ha complert l'acord", encara que va advertir que "si donés una batzegada i girés radicalment" per pactar amb Podem, C's trencaria l'acord amb el PSOE i passaria a l'oposició.

Després de presagiar que un govern d'esquerres "duraria tres mesos" Girauta va considerar inviable una coalició tripartida perquè C's i Podem són "absolutament incompatibles".

Malgrat considerar "legítima" la proposta de Sánchez d'obrir-se a un govern tripartit, el portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, va advertir que si el pacte entre PSOE i Ciutadans es manté, IU seguirà dient "no", també a entrar en aquest govern.

Mentrestant, el president en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, va explicar que esperarà a conèixer el resultat de la reunió d'avui entre Sánchez i Iglesias per trucar al secretari general socialista i reiterar-li la seva oferta d'un acord de govern.