La consellera de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, Dolors Bassa, va anunciar ahir que Catalunya està preparada per acollir en aquests moments un total de 1.800 refugiats. A més a més, aquesta xifra es pot ampliar fins als 4.500 al llarg dels pròxims mesos.

Després de la reunió del Comitè d'Acollida a les persones refugiades, Bassa va lamentar que, malgrat que la Generalitat disposa d'un total de 1.800 places repartides en pisos, albergs, habitacions i fins i tot en alguns hotels estan disposats a cedir espais, el govern central "no deixa la gestió directa de l'acollida dels refugiats a les comunitats autònomes".

"Demanem que l'Estat espanyol ens deixi la gestió directa de l'acollida als refugiats, i que Europa ens reconegui com a nació per tenir aquesta competència", va dir la consellera.

De la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va dir que "el govern [espanyol] està protagonitzant un trist paper per no fer front ni a les seves responsabilitats ni als seus compromisos, no només polítics sinó també jurídics, amb l'atenció a l'asil a les persones refugiades que arriben a Europa".

Colau va afegir que l'Ajuntament de Barcelona, dins dels límits de les seves competències, està fent "el màxim possible" per portar refugiats, i va explicar que "la ciutat ha rebut 1.300 peticions d'asil des de l'inici d'any, de les quals ja n'ha atès 600".

La titular del departament de Treball, Afers Socials, Benestar i Família, va assegurar que el seu departament treballa de forma conjunta amb el d'Interior, "per causes de seguretat per als que arriben, però també per als que són aquí"; amb Ensenyament col·laboren per assegurar la integració a les escoles; i amb Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, busquen el desenvolupament, "no només de polítiques d'acollida, sinó també d'igualtat, integració, educació, habitatge i ocupació".

Colau, de la seva banda, va anunciar que dimarts que ve, el dia 5 d'abril, acudirà a una reunió a Brussel·les de deu ciutats europees, entre les quals hi haurà Barcelona, Atenes, Amsterdam, Hèlsinki i Berlín, convocada pel comissari d'Afers d'asil, d'integració i d'immigració i la comissària regional de la Unió Europea, amb l'objectiu d'analitzar el que poden fer les ciutats i quin ha de ser el seu paper en la política d'asil i de refugi.

L'alcaldessa de Barcelona va dir que "tant Europa com els estats europeus han d'entendre una cosa que la ciutadania sí que ha fet, que si ara no donen resposta a aquesta obligació i a aquests compromisos, Europa deixa de tenir sentit perquè no està a l'altura dels seus valors fundacionals de pau i convivència".

La consellera també va anunciar l'obertura d'una pàgina web perquè els refugiats tinguin coneixement de Catalunya com a terra d'acollida i com a eina d'informació sobre els seus recursos, i també s'ha posat al servei dels municipis perquè detectin refugiats que ja hagin entrat per altres vies.

Bassa va destacar que aquesta pàgina web s'ha posat en funcionament gràcies a la feina d'aquests últims mesos feta pels diferents departaments i la secretaria general de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, entitats municipals, i les principals organitzacions del tercer sector.