El líder de Podem, Pablo Iglesias, va transmetre al del PSOE, Pedro Sánchez, que si la seva presència en un govern de coalició progressista suposa una dificultat per al PSOE, està disposat a cedir i no estar en aquest govern. "Si el problema per al PSOE és la meva presència, renuncio a estar en aquest govern. A partir d'aquest moment encapçalaré la negociació" amb el PSOE, va explicar Iglesias en roda de premsa després de les gairebé dues hores de reunió que va mantenir amb Sánchez, a qui va instar a explorar la "via del 161" per aconseguir un "govern a la valenciana".

La renúncia d'Iglesias a la vicepresidència que va reclamar en un primer moment és personal. Segueix defensant un govern de coalició raonablement proporcional amb PSOE, Podem i Compromís, encara que ara diu que "no toca parlar de noms, sinó de polítiques i programes", i considera que és el torn dels socialistes perquè segueixin el seu exemple i els demana la mateixa "generositat".

"Ara li toca cedir una mica al PSOE i intentar explorar aquest govern de coalició progressista", va assenyalar, després d'avançar que hi ha "voluntat mútua" de continuar el diàleg a partir dels programes electorals dels dos partits i d'acceptar també reunir-se amb Ciutadans. No obstant això, Iglesias va rebutjar formar part d'un govern en què també hi hagi el partit d'Albert Rivera, tot i que està disposat a dialogar amb ell per demanar-li el seu suport, "actiu o passiu" -amb vot positiu o abstenció-, per a un govern de canvi que "desallotgi" el PP del poder.

Després d'expressar el seu respecte a l'acord de socialistes amb Ciutadans, el líder de Podem va destacar que no serveix com a pacte de govern perquè ja va ser rebutjat en el debat d'investidura, tot i que hi ha elements en regeneració democràtica o la reforma del sistema electoral en què poden trobar postures comunes. En aquest context, va tornar a insistir que no donaran suport ni per activa ni per passiva a un govern que continuï amb les mateixes polítiques que van portar Espanya a la crisi.

Per part seva, Sánchez va afirmar que amb "totes les cauteles i dificultats", s'està "més a prop" d'un govern de canvi, però va advertir a Podem que perquè prosperi un govern de coalició hauria d'incloure Ciutadans.

Alternatives que no sumen

El líder del PSOE va fer veure al de Podem que l'alternativa del govern a la valenciana (161 diputats) no suma, com tampoc el PSOE amb Ciutadans (131), i que per a això cal un acord tripartit que permetria una àmplia majoria absoluta. Sánchez va admetre que quadrar un pacte tripartit és "difícil, complicat, gairebé impossible, sí", però va afegir que la reunió amb Iglesias permet mantenir un "optimisme moderat" que s'aconsegueixi la investidura abans del maig, i assumeix que "no hi ha marge per a l'error".

"Veurem en la negociació si anem de debò o no. El PSOE va de debò, Ciutadans va de debò. Caldrà veure si Podem va de debò, també", va recordar a Iglesias. En tot cas, el secretari general del PSOE va valorar que Podem, després de cent dies de bloqueig, hagi acceptat obrir una negociació a tres amb PSOE i Ciutadans.