Els Estats Units van instar ahir 50 països a compartir més informació d'intel·ligència per tal de reduir el risc de terrorisme nuclear de grups com Estat Islàmic (EI), en una cimera a la qual Washington busca donar continuïtat amb un grup de treball sobre seguretat nuclear i radiològica que es reunirà anualment. La reunió es va veure enfosquida per l'absència de Rússia, el país amb l'arsenal nuclear més voluminós.

La possibilitat, de moment hipotètica, que grups com l'EI o Al-Qaeda obtinguin el material nuclear que tenen diversos països del món i aconsegueixin fabricar un artefacte atòmic improvisat va ser el tema principal de la IV Cimera de Seguretat Nuclear, que es va tancar ahir després de dos dies de reunions a Washington.

"Tots estem d'acord que derrotar grups terroristes com l'EI requereix que compartim més informació. Tots entenen això després del que ha passat a Brussel·les, Turquia, el Pakistan i tants altres països", va dir el president dels EUA, Barack Obama, en una conferència de premsa en acabar la cimera. "He convidat les nacions representades en aquesta cimera a unir-se a una conversa més àmplia entre les nostres agències d'intel·ligència i seguretat sobre com podem millorar la forma en què compartim informació dins dels nostres governs i entre les nostres nacions", va continuar.

Aquest diàleg entre els més de 50 països representats a la cimera se centrarà a "prevenir tot tipus d'atacs terroristes, especialment aquells que puguin implicar armes de destrucció massiva", va afegir. En una sessió de la cimera dedicada al tema, Obama va reconèixer que, fins ara, "cap grup terrorista ha tingut èxit per aconseguir un artefacte nuclear", però va instar a fer "tot el possible" per tal de prevenir-ho.

Després d'aquesta sessió, els assistents a la cimera van afirmar en un comunicat conjunt que "el risc del terrorisme nuclear i radiològic continua sent una de les amenaces a la seguretat internacional més remarcables, i aquesta amenaça evoluciona constantment". "Cal treballar més per prevenir que actors no estatals obtinguin materials nuclears o radioactius que podrien emprar-se per a propòsits maliciosos", sostenen els dirigents.