El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar ahir a Podem i Ciutadans "unitat" i deixar de banda els "vetos i línies vermelles", per tal de poder formar un govern que sigui "plural i no partidista", que aconsegueixi esquivar unes noves eleccions generals.

Davant la proximitat de "l'hora decisiva" per saber si hi haurà o no govern, Sánchez va fer aquesta crida en la seva intervenció al Comitè Federal del PSOE, on l'assumpte central era l'ajornament del seu congrés ordinari previst inicialment per al maig.

El líder del PSOE va recordar que el seu partit, Podem i Ciutadans sumen més de 15 milions de vots i 199 escons i comparteixen l'objectiu de reformar Espanya. Com que "no hi ha marge per a l'error", Sánchez es va mostrar disposat a "cedir", i va demanar la mateixa actitud a les formacions d'Albert Rivera i Pablo Iglesias. "El canvi, per difícil, per complex, és possible. Ens queden tres setmanes i espero i desitjo que Espanya no es vegi abocada a repetir eleccions. Per nosaltres, no serà", va garantir Sánchez.

"Mestissatge ideològic"

El líder socialista va advocar per un govern de "mestissatge ideològic", "no partidista" i que sigui "plural", a més de progressista i parlamentari. "Difícil? Potser. Democràtic? No se m'acut res més democràtic que aquest escenari", va apuntar. Sánchez va insistir que, en la negociació amb Ciutadans i Podem que s'obrirà la setmana que ve, el PSOE anirà "sense línies vermelles" però amb els principis que el caracteritzen, com "la fiabilitat, la coherència i la capacitat de negociació"; i amb fermes conviccions", com posar fi al govern de Mariano Rajoy.

El líder del PSOE va reiterar que la base sobre la qual s'ha de construir una majoria alternativa és l'acord amb Ciutadans. En cas que hi hagués "canvis substancials" en aquest document, es va comprometre a sotmetre'l de nou a l'opinió de la militància socialista, com ja es va fer el 27 de febrer.

Sánchez no va fer cap esment a l'ajornament del congrés ordinari del PSOE, però, en clau interna, va apel·lar a la unitat del partit per aconseguir formar govern, i va assegurar que, "com més forta sigui, més garantia de canvi hi haurà".

En la mateixa línia, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va cridar a actuar junts i al fet que Sánchez compti amb els líders territorials que poden ajudar a "sumar i a guanyar" i que el seu partit "torni a ser el PSOE".

Díaz va recordar a Sánchez que un govern que ell presideixi ha de respectar tant els límits marcats pel Comitè Federal -no pactar amb formacions que defensin un referèndum d'autodeterminació, ni amb el PP-, com el contingut de l'acord amb Ciutadans. "Jo em sento còmoda amb el govern que càpiga en les resolucions del 28 de desembre del Comitè i en l'acord que es va sotmetre a la consulta dels militants", va dir Díaz després que li demanessin si avalaria un govern de coalició amb Podem.

El president de la Comunitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, va considerar raonable que la formació de Pablo Iglesias entri en una eventual coalició, ja que "l'aritmètica necessita transversalitat".

El més pessimista de tots va ser el president de la comunitat d'Aragó, que va assegurar que no veu "senyals clars i inequívocs per part de Podem" per acceptar les "cessions que són necessàries" per tal de formar un govern de canvi.