A menys d'un mes perquè expiri el termini per formar govern, l'activitat parlamentària s'intensifica aquesta setmana amb un Mariano Rajoy que torna al Congrés com a president en funcions enmig del conflicte institucional entre la Cambra baixa i el Govern que pot acabar en el Tribunal Constitucional. Després de l'aturada per la Setmana Santa i en uns dies que coincideixen amb la represa de les negociacions per a la investidura, aquesta vegada a tres bandes entre PSOE, Podem i Ciutadans, el Congrés celebra el segon ple ordinari de la legislatura. Serà la primera vegada des de les eleccions del passat 20 de desembre que la Cambra debati iniciatives amb rang de llei.

La primera proposició a debat serà una reforma de l'estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana que va quedar pendent en la passada legislatura i que busca millorar el finançament de les arques públiques de la regió. Una delegació de les Corts valencianes acudirà al Congrés a defensar des de la tribuna la iniciativa, que començarà així un llarg tràmit parlamentari que, en cas de frustrar-se la investidura i dissoldre's de nou les Corts, quedaria una altra vegada interrompuda.

La segona iniciativa amb rang de llei que passarà aquest dimarts pel ple del Congrés. És una proposició del PSOE encarada a suspendre el calendari d'implantació definitiu de la reforma educativa del PP. El PSOE, que confia a comptar amb el suport de la resta de grups parlamentaris, excepte lògicament del PP, pretén evitar l'entrada en vigor d'aquelles disposicions que encara no han tingut una vigència efectiva en la norma, com l'avaluació final de Primària que ha de fer-se a la fi d'aquest curs.

I dimecres al matí tornarà Mariano Rajoy al Congrés exercint plenament com a president del Govern en funcions per explicar les últimes decisions de la UE sobre la crisi dels refugiats. Fa exactament un mes, durant la fallida sessió d'investidura del socialista Pedro Sánchez, Rajoy va acudir amb un paper secundari ja que era el líder del PSOE qui se sotmetia a la confiança de la Cambra.

Malgrat això, Rajoy ja ha deixat clar que la seva compareixença del proper dimecres és merament informativa, encara que es dóna per descomptat que els grups aprofitaran la seva assistència per demanar-li comptes per altres assumptes, a menys d'un mes perquè expiri el termini per formar govern o es convoquin noves eleccions.

Entre aquests assumptes figura, en primer lloc, la negativa de l'Executiu en funcions a sotmetre's al control parlamentari ordinari i que aboca a un conflicte d'atribucions entre el Congrés i el Govern davant el Tribunal Constitucional. Tant Rajoy com els seus ministres es neguen a acudir a qualsevol sessió de control que pugui convocar-se -possiblement n'hi haurà una en dues setmanes- perquè entén que no ha de rendir comptes davant un Parlament que no li va donar la confiança. Sí ha acceptat el Govern a acudir al Congrés, encara que de forma extraordinària, per qüestions que es limiten a la seva tasca exclusiva com a Executiu en funcions.

En aquesta tasca s'emmarca la compareixença del dimecres de Rajoy davant el ple per la crisi dels refugiats, o la que protagonitzarà el dijous en comissió el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.