La productora dels germans Pedro i Agustín Almodóvar, El Deseo, va constituir l'any 1991 una societat en un paradís fiscal per recomanació dels seus assessors "davant d'una possible expansió internacional" de la seva empresa, però finalment en van desistir perquè "no encaixava amb la seva forma de treballar".

"La constitució de la societat el 1991 va ser deguda a la recomanació dels meus assessors davant d'una possible expansió internacional de la nostra empresa. No obstant això, es va deixar morir la societat sense activitat perquè no encaixava amb la nostra manera de treballar", assenyala en un comunicat Agustín Almodóvar. El germà del cineasta el descàrrega de qualsevol responsabilitat i lamenta "profundament el perjudici que està patint la imatge pública" de Pedro Almodóvar, "provocat únicament i exclusivament" per la seva "falta d'experiència en els primers anys de camí" de la seva "empresa familiar".

En el comunicat, Almodóvar explica que "des dels primers moments de la constitució" d'El Deseo, ell i el seu germà es van repartir "les tasques i obligacions d'una manera molt clara" i que ell es "va fer càrrec" de "tots els assumptes referits a la gestió de l'empresa" i el cineasta a "tots els aspectes creatius".

"En tot cas, reitero que tant el meu germà Pedro com jo mateix, així com la nostra productora, estem al corrent de totes les nostres obligacions tributàries", diu en el comunicat.

Els noms dels germans Pedro i Agustín Almodóvar figuraven com a apoderats, a principi dels anys 90, d'una societat opaca, anomenada Glen Valley Corporation, i registrada a les illes Verges britàniques, un territori considerat paradís fiscal, segons els anomenats "papers de Panamà" publicats pel Consorci Internacional de Periodistes de Recerca.

Segons aquesta informació, la firma es va mantenir activa des del 22 de març del 1991 fins a l'11 de novembre del 1994 i la seva tramitació es va gestionar des del despatx de la firma panamenya Mossack Fonseca a Ginebra (Suïssa).

Entre els ciutadans espanyols que són a la llista dels "papers de Panamà" també hi ha la infanta Pilar, germana del rei Joan Carles I. En concret, la infanta hi apareix com a presidenta i administradora des de l'any 1974 de la societat panamenya Delantera Financiera S.A., que va ser dissolta el 24 de juny de l'any 2014, cinc dies després de la proclamació de Felip VI.

La infanta Pilar no es va promunciar ahir sobre això i tampoc ho va fer la Casa Reial, ja que ella no en forma part.